NETFLIX

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

     
      Er zijn diverse pijlers onder het wereldsucces NETFLIX. Laten we er een paar beschrijven. De financiering is de grootste pijler. Men werkt wereldwijd via internet waardoor de contributies laag kunnen blijven. Ik betaal nog geen tien Euro per maand en heb toegang tot honderden films en documentaires.

      Een andere pijler: alle inhoud is ten allen tijde op jouw tijdstip beschikbaar en pauzeerbaar. En dat laatste is een geschenk uit de hemel.

Dan is er nog de kwaliteit. Er is ruim genoeg geld om hele dure producties te laten maken. The Crown over het Engelse hof is daar een goed voorbeeld van. Bingewatchen is gewoon een ander woord voor verslaving.

Geen tijdsloten zoals bij de televisie overal ter wereld gangbaar is. Een film van meer dan anderhalf uur past nergens meer in de vastgelegde schema’s en wordt vaak genadeloos verkort. Bij Netflix past alles.

Een laatste pijler: het televisietijdperk loopt ten einde. Dat buiten jou om ergens door managers wordt bepaald wat en wanneer je iets mag bekijken is achterhaalde praktijk.

Is de uitzendtelevisie in Nederland al dood? Nee nog niet maar het einde kondigt zich wel aan. Krampachtig wordt in Hilversum geprobeerd het tij te keren. “NL ZIET’ wordt in het leven geroepen. Televisie bekijken op aanvraag. Allemaal programma’s die al werden uitgezonden en WAARVOOR DUS AL BETAALD IS uit een database te zien. De eerste maand gratis maar daarna voor ongeveer 10 euro per maand. Nep derhalve.
      Voor bijna honderd jaar oude techniek wordt in het plantsoen dat Nederland eigenlijk is een enorm zenderpark in leven gehouden. Dat kost heel veel geld en kan zonder veel problemen grotendeels worden ontmanteld. Alles via het internet, geen schaarste meer in de ether en getob over zendtijd wordt iets van vroeger.
      Omroepverenigingen meteen opheffen en de duizenden mensen die daar hun brood verdienen naar huis sturen.
Ik kon het niet laten grof uit te zoeken wie zich met de media bezig houden. Eerst maar eens Netflix. Wereldwijd werken daar 5800 mensen. Op het mediapark in Hilversum (alleen daar al!) werken 6000 mensen om alleen het plantsoen Nederland te bedienen. Kan het nog gekker?


Een paar suggesties:

Dit moet niet worden gemist!!!!!

 


1. The struggle.  Docu van zeker twee uur over de Poolse kunstenaar Szukalski die eindigde in de USA. Treffend en ook beklemmend

                         

2. Palmtrees in the snow.  Guinee was lang een Spaanse kolonie aan de westkust van Afrika. De film speelt zich af vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw tot nu toe. Duurt lekker lang en fascineert. Over liefde, seks en verhoudingen in die kolonie. MOET JE ZIEN.

3. LA ENFERMEDAD DEL DOMINGO. PRACHTIG VERFILMD IN SPANJE. RIJKE SPAANSE KRIJGT PLOTSELING BEZOEK VAN EEN HAAR ONBEKENDE VROUW. DIE HEEFT MAAR ÉÉN WENS. ZE WIL TIEN DAGEN MET HAAR ALLEEN DOORBRENGEN. WAAROM?

 
Klik HIER voor alle Photosophieën