ARCHETYPES

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Ben er al meer dan veertig jaar mee bezig: het verzamelen van archetypes. Archetypes zijn voorstellingen die in het onderbewustzijn verankerd liggen terwijl die voorstellingen in werkelijkheid al lang niet meer bestaan. In de negentiende eeuw verscheen de stoomlocomotief. Dit monster (voor de mensen van toen) maakte een verpletterende indruk en werd ook archetype.
      Meer dan honderd jaar werd zijn afbeelding op borden gezet die waarschuwden voor overwegen en of stations. En ook als de stoomlocomotief verdwijnt in het moderne spoorbedrijf, dan nog blijft die afbeelding op de borden bestaan. Gisteren besloot ik zo’n bord maar eens te fotograferen en zie: allemaal weggehaald. Een week geleden stonden ze er nog… Ik vond er uiteindelijk nog één.

Maar het kan allemaal nog vreemder. We moesten een stormlantaarn hebben. In de herfst en winter is het in de wijnkelder hier aardedonker en geen elektra. Aangeschaft. Olie gekocht.

Eenmaal thuis de olie in de lantaarn willen brengen. Maar, O God. Dit kon niet, want op de plaats van het vuldopje zat een schakelaar. Het bleek een led-lantaarn te zijn in de vorm van de vroegere stormlantaarn….We hebben een archetype in de kelder. Wie heeft dat.

 

 Klik HIER voor alle Photosophieën