OP ZONLICHT KOKEN

 (Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

De twee foto's die bij deze photosophie horen zijn zo op het eerste gezicht totaal oninteressant, maar wacht, de uitleg volgt en dan....
         
Mijn vrienden H. en M. wonen net als wij in het zuidwesten van Hongarije. In een dorp waar ongeveer driehonderd mensen wonen. De meesten zijn straatarm en hun huizen storten soms zomaar in. Wat opvalt is dat ze de eindjes bijna niet aan elkaar kunnen knopen en dat ze geen enkel initiatief tonen om hun toestand te verbeteren. Maar wat wil je ook. Eeuwen van onderdrukking en vernedering hebben de Hongaren achter de rug. En dat laat sporen na. Eerst de Turken, toen de Habsburgers, weer later de Duitsers en daarna de communisten. In al die eeuwen werd ieder initiatief de kop ingedrukt en de gevolgen zijn goed merkbaar.
      Vriend H. wilde als dankbaarheid voor de omstandigheid dat hij tussen de Hongaren mocht wonen een plan tot uitvoering brengen, ondanks het besef dat de lusteloosheid op de één of andere manier moest worden bestreden. Het was hem opgevallen dat veel Hongaren hun maaltijden in huis op hout kookten. Ook in de zomer als het 38 graden is. Hout is duur en dus worden de bossen geplunderd. Maar geen enkele Hongaar beseft dat er volop gratis energie is.
      Maanden van het jaar beukt hier de zon op het land. Hij startte samen met de burgemeester van het dorp een project waarbij in het dorp zonnekooktoestellen worden vervaardigd. Het meeste materiaal is gewoon voorhanden, een enkel onderdeel moet uit Nederland komen. Het eerste toestel is klaar en werd gepresenteerd op het jaarlijkse dorpsfeest. Met de daarin door M. gekookte maaltijden. De foto's zijn aan het begin van het feest genomen en laten zien dat er nog geen enkele Hongaar bij het zonnekooktoestel is komen kijken, maar zich wel onmiddellijk heeft begeven naar de traditionele Hongaarde kookpotten op hout. Maar dan hadden ze toch echt buiten H. gerekend... Die heeft een stem waar je niet omheen kunt. In de loop van de dag draaiden ze bij en toonden hun belangstelling.

 

 

Klik HIER voor alle Photosophieën