Een briljant betoog

 

 

 

Mijn voormalige VPRO-collega Wim Bloemendaal maakte deze foto in 1988 in Israël. Maar hij had geen idee meer waar dat was.
      Hij plaatste de foto op zijn blog; natuurlijk in de hoop dat er mensen zouden zijn, die deze foto konden thuisbrengen.
We zien een wat verloederd gebouw, dat -volgens mij- op een moskee lijkt.
      Ik benaderde Anne Frid de Vries, een Nederlander die sinds 1997 in Israël woont.
Hij heeft de oplossing gevonden via het volgende briljante betoog uit het ongerijmde:

 

Het betoog


Sinds 1988 is er natuurlijk wel het één en ander veranderd in Israël.
      Ikzelf ben nooit voor 1997 in Israëlgeweest, dus ik zal wel wat moeten rondvragen. Maar afgaande op het plaatje alleen kan ik wel een serieuze gok maken.
     
Het eerste dat opvalt zijn de koepels. Je denkt dan al snel aan Moskeeën, maar dat hoeft niet. Zeker zo'n blauwgeverfde koepel is wat onverwacht. De koepels zijn meestal wit of groen, of goudkleurig als ze fatsoenlijk onderhouden zijn. Dan kan het ook een synagoge of een kerk zijn en op die manier is iedere wat oudere plaats in Israël een kandidaat. Van Beer Sheva in het zuiden, Jeruzalem, Ramle, Yafo en hoe meer je noordwaarts gaat hoe meer kandidaten.
Wat echter daarna opvalt zijn de donkere stenen. Basaltblokken. Daarmee wordt alleen gebouwd op of rond de Golanhoogte (waar de basalt vandaan komt).
      Dat reduceert de mogelijkheden aanzienlijk. Steden als Tzfat of Tverya komen dan in aanmerking. Of de omgeving van Tzfat waar een aantal 'tombes' van beroemde rabbis gelegen zijn en waarvan de blauwe kleur nogal kenmerkend is.
Op de Golan zelf kan ik zo gauw niets anders bedenken dan druzensteden als Majdal Shams. Hoewel, van al die keren dat ik door Majdal Shams ben gereden herinner ik me vooral de laagbouw en het vlakke karakter van de stad. Op de foto zie je iets meer een heuvel.
Tzfat lijkt me de beste kans.
Wat deed ik voordat ik deze mail verzond? Ik spendeerde nog tien minuten met het zoeken naar plaatjes op het internet en vond ondermeer de tombe van Rabi Meir Baal Hanes: (רבי מאיר בעל הנס)
 
Het lijkt me dat dit het is. De tombe is in Tverya (Tiberias).

De reactie

Volgens Wim Bloemendaal kan dat heel goed kloppen.

Hij is diverse keren in Tiberias geweest en was daar inderdaad een keer op zoek naar het graf van een rabbi.
     
En het was ook de verwaarloosde omgeving die hem aansprak