Vergeefse moeite

 

Peter Flik werkte bijna een leven lang bij de Publieke Omroep. Tegenwoordig woont hij in Hongarije, maar hij windt zich nog steeds op over het Nederlands Bestel. Hij benadert zelfs betrokken partijen. Natuurlijk VERGEEFS!

 

Onze Omroep; Een doolhof

 

      Alsof je bij een nucleaire opwerkingsfabriek onaangekondigd binnenloopt en vraagt of je de brandstofstaven even mag bekijken. Zo vergaat het je als je bepaalde gegevens wilt achterhalen die betrekking hebben op de uitgaven die de publieke omroep moet maken om hun produkten uitgezonden te krijgen. Ik neem U mee in dit doolhof. Voordat we naar binnen gaan eerst enige basiskennis. We beschikken in Nederland over zes radiozenders en drie televisiekanalen. De distributie gaat via de ether, via de kabel, via de satelliet en via het internet. In een slapeloze nacht bedacht ik dat het misschien wel heel erg duur is om nog langer programma's te verspreiden via de ether en na het ontwaken betrad ik de doolhof die OMROEP heet. Gaat U dan nu mee?

      Als u wel eens over de snelweg vanuit Amsterdam naar Maastricht rijdt komt U ongeveer bij Vianen een nogal hoge zendtoren tegen (Lopik). Dezelfde toren is soms in december kerstboom, maar dat terzijde. De publieke omroep zendt zijn radio en teeveesignalen vanuit Hilversum naar deze toren. En deze toren zendt dit allemaal weer door naar steuntorens in Amsterdam, Arnhem, den Haag, Goes, Hoorn, Hulsberg, Irnsum, Markelo, Mierlo, Roermond, Roosendaal, Rotterdam, Smilde en Wieringermeer. Ik ging maar eens op het internet kijken van wie die torens eigenlijk zijn en daar sloeg ik al de eerste verkeerde weg in..
      Die torens hebben drie eigenaren! Allereerst de eigenaar van de grond, dan de eigenaar van het betonnen onderstuk en de derde eigenaar is die van de metalen buis die op het betonnen onderstuk staat en vele malen hoger is dan dat betonnen ding. De feitelijke zendantennes zitten aan die buis vast of staan erop. Die buis is van een bedrijf dat NOVEC heet. Ik benaderde dat bedrijf om te vragen hoeveel de publieke omroep aan hen moet betalen om hun programma's via hun torens in het land te verspreiden. Hier is het antwoord:

"Vanuit NOVEC is daar geen antwoord op te geven. NOVEC heeft geen contractuele relatie met de Publieke Omroep, maar met haar zenderoperator. Ik raad u dan ook aan uw vraag te richten aan de partij waarover het artikel gaat, de publieke omroep zelf.

Met vriendelijke groet, Anja Spronk"

      Terug dus in de doolhof, andere afslag. Natuurlijk weet Anja best hoeveel geld ze dus krijgt voor al dat gedoe op en in die torens, maar blijkbaar is er nog een tussenstation tussen omroep en de torens. Dat station heet Broadcastingpartners. En aan hen stuur ik de vraag hoeveel er eigenlijk bespaard kan worden bij de Publieke Omroep als het uitzenden via de ether, dus via die torens, beëindigd zou worden. Besef te laat dat dit een soort wespensteek is. Hier is het antwoord:

Het ligt in de aard van ons werk om contractgegevens als vertrouwelijk tussen ons bedrijf en haar klanten te houden. Ik kan u wel zeggen, dat er een duidelijke relatie bestaat tussen FM-bereik, bereik onder het publiek en marktaandeel. Ik denk dus, dat als de publieke omroep de FM-zenders zou uitschakelen, dat dan de meeste luisteraars ook zullen verdwijnen. Andersom: naarmate de dekking en kwaliteit van dekking groter zijn, neemt het aantal luisteraars toe. Voor het overige verwijs ik u graag naar de publieke omroep zelf.

Kunt u hiermee uit de voeten?

Met vriendelijke groet,
Broadcast Partners

Robert-jan van der Hoeven

      Nou mee uit de voeten..... Ik moet me dus wenden tot de publieke omroep zelf. Op de website van de Publieke Omroep is het wel even zoeken! De openingspagina begint zomaar met Tom eet alleen rauw voedsel, Wie wordt de grootste Nederlander van 2012 en Moeder is crimineel. Allerlei verwijzingen naar komende programma's. De zichzelf voortdurend etalerende website van de Publieke Omroep heeft echt trekken van een Publieke Vrouw! Het blijkt dat er ongeveer twintig omroepen onder vallen en twee ervan schreef ik maar eens aan. Geen antwoord ooit ontvangen. Ook is er een soort centraal contactformulier. Hierop vermeldde ik de wens om te weten te komen hoeveel geld er per jaar wordt uitgegeven aan die verdomde torens, de etherdistributie dus. Want als ooit zou blijken dat het maar een hele kleine minderheid is die nog via de ether luistert en kijkt, ja dan zou......Het antwoord kwam vrij snel:

Beste Peter, Het budget van 2012 was ongeveer 777 miljoen euro voor de publieke omroepen. Voor de komende jaren wordt er een bezuiniging van 300 miljoen doorgevoerd. Van de 777 miljoen is een deel afkomstig van de STER inkomsten. STER inkomsten worden door de overheid geïnd en een vast bedrag per jaar wordt terugbetaald aan de omroepen. Dit is 200 miljoen euro. Die zitten
dus bij de 777 miljoen in. Ik hoop dat je hier iets aan hebt?

      Was niet ondertekend en het antwoord had niets met de vraag van doen, hier hebben we dus niks aan. Dan nog maar eens geschreven dat ik antwoord op die ene distributievraag wil. In afwachting van het antwoord en in de wetenschap dat we in dit doolhof steeds dichter bij de brandstofstaven komen schrijf ik ook kijk-en luisteronderzoek aan en verzoek hen mij te laten weten hoeveel procent van de kijkers en luisteraars nog via de ether de programma's ontvangen. Indien dat maar een hele kleine minderheid is kunnen we toch besluiten één radiozender in de ether te laten blijven voor de automobilisten (nee die vergeten we niet, echt niet hoor). Ook daar komt geen antwoord op.
      Ik word er een beetje moe van, iets te willen weten dat de ander, hier dus de Publieke Omroep, niet wil prijsgeven. Waarschijnlijk omdat het te pijnlijk is jaren achtereen geld aan iets bijna nutteloos te hebben uitgegeven. Eigenlijk precies hetzelfde met het geld dat gemoeid is met al die Ongelofelijk Grote Gebouwen. Eigenlijk precies hetzelfde met het geld dat wordt uitgegeven aan al die omroepverenigingen met hun Ongelofelijk Grote Besturen en Vergaderingen. Maar Tom eet alleen rauw voedsel, het is maar dat U het weet.

 

 

Klik HIER voor alle Photosophieën