BITTERBALLEN

 

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

 

Foto: Hans Molenkamp 

 

Pécs is de grootste stad in het zuiden van Hongarije. In 2010 culturele hoofdstad van Europa, al hebben we daar niet zoveel van gemerkt. Geruchten gaan dat het geld al op was voordat het feest was begonnen. Om de Hongaren goed te laten weten dat er veel Hollanders hier wonen danwel vakantie houden namen een paar Hollanders het initiatief geld in te zamelen om heel Pécs van tulpenbollen te voorzien. Na het in de grond stoppen werd er een feest georganiseerd door deze Hollanders.
      Ze deelden gratis bitterballen, snert en stroopwafels uit. Lijkt leuk, maar er zit toch echt een luchtje aan. Het beeld dat op die manier van Nederland wordt opgeroepen klopt helemaal niet meer met de werkelijkheid. Tot 1960 zou het nog wel ongeveer kloppen, al was de loempia al aan zijn opmars begonnen. Maar het Nederland van nu is veel verder vershoarmaat en verpizzaat dan we denken.
      En misschien is de hier opgezette vertoning wel een verlangen naar de tijd dat er nog niet zoveel buitenlanders waren. Ik vrees het echt. En er is ook nog iets anders aan de hand. Bitterballen, erwtensoep en stroopwafels verwijzen naar de huiselijkheid, terwijl het eten op straat in de jaren van nu een grote vlucht heeft genomen. Wandel maar eens door Hoog Catharijne in Utrecht.

 

 

Klik HIER voor alle Photosophieën