KORTE CURSUS PHOTOGRAPHIE, DEEL 2

 
(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

Kort omdat dat moet. Het gaat nu om het maken van portretten. Dit omdat ik bij tal van vrienden en bekenden foto's zie die het bekijken niet waard zijn omdat er gezondigd wordt tegen algemeen geldende regels.
      Één ervan is: nooit etende mensen fotograferen. Het ziet er later bijna altijd zorgwekkend uit. De ander is: groepen mensen niet zomaar erop zetten, er moet geregisseerd woren. En tenslotte: foto's niet nemen is ook een optie!

Portretten dus. Niet gemakkelijk omdat de meeste mensen ijdel zijn en er mooi op willen. Werk daar dus rustig aan mee, althans zo lijkt het aan de buitenkant.
      Maar je hebt een paar onzichtbare maatregelen genomen. Je hebt een lange draadontspanner op de camera aangesloten.
Dit maakt het mogelijk om na het richten en scherpstellen (dat laatste gebeurt tegenwoordig bijna automatisch) de foto op een onverwacht moment te nemen. De tweede maatregel is nog adekwater. Je hebt de camera via een menu zo ingesteld dat hij op het moment van het nemen van een foto er meteen tien achter elkaar maakt. Bijna altijd is er bij één van die tien een prachtig portret.

 

         

 

Let bij het kopen van een digitale camera erop dat er geen voorziening aanwezig is dat het nemen van een portret niet doorgaat als de persoon niet lacht. Ik heb zo'n camera en die voorziening kan niet worden uitgezet!
      Japanners zijn soms niet goed bij hun hoofd.

 


 

Klik HIER voor alle Photosophieën