KORTE CURSUS PHOTOGRAPHIE, DEEL 1

 

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

Kort omdat lang uit is. Kort omdat niemand tijd schijnt te hebben. Cursus omdat iedereen er maar op los knipt, het kost toch niks. Photographie omdat er veel te veel woorden worden gebruikt, beelden zijn ook belangrijk.

Punt 1. Er op los knippen, daar is niks op tegen. Kiekjes prima, maar ze blijven niet hangen. En dat is soms maar goed ook. U weet er vast wel van.

Punt 2. U wilt betere foto's maken, dan dus deze cursus volgen.

Punt 3. Koop of hanteer een betere digitale camera, het liefst één waarbij het mogelijk is om de foto reeds in de camera te bewerken en het resultaat vast te leggen.

Punt 4. Een foto moet een onderwerp hebben. Kiekjes hebben nooit een onderwerp. Het onderwerp zit er mogelijk wel in, maar is niet gekozen.

Punt 5. De volgorde van handelen is van extreem belang. Ik geef eerst de verkeerde volgorde: een onderwerp vaststellen en dan de beelden gaan zoeken die daarbij horen. Lukt bijna nooit en alles gaat langzaam. De juiste volgorde is: om je heen kijken en je laten verrassen door een detail eruit te lichten. De twee foto's die bij dit verhaal horen lichten dat goed toe.

 

 

Photo 1. is een kiekje genomen vanaf een terras. Men ziet een nogal chaotische elektriciteitspaal. Het onderwerp is nu bepaald; volkomen verklaarbaar waarom zich in Oost Europa zoveel stroomstoringen voordoen. Als je de elektriciteit zo transporteert, dan vraag je om moeilijkheden.
      Nu besluit je dus om dat detail van de bovenkant van die paal eruit te halen. Dat kan op twee manieren: in de camera vergroten of een aparte foto nemen waarbij is ingezoomd op die bovenkant. De laatste methode koos ik en dat is dus photo 2.

 

                 

 

 

 

Klik HIER voor alle Photosophieën