STEDEN & PLEINEN

 

(Door Peter Flik, phtosooph te Hongarije)

 

Stegen liever vermijden.

Straten doe je.

Op pleinen ben je.

      Dit is kort gezegd de kern van de zaak en nu kan ik er rustig omheen gaan draaien. Woonde vroeger in de buurt van Winschoten en voelde me in die plaats altijd verloren. En nu na veel jaren weet ik waarom. Er waren geen pleinen. Ja er was wel een plek die ze plein noemden, het Jozef Israelsplein. Er bestaat op de wereld geen hopelozer plein dan dit plein; een grote parkeerplaats met een doorgaande weg er langs. Altijd pokkenherrie en nergens een plaats om te zitten. Je wilt er nog niet dood gevonden worden. 
     

 

    Foto's: Gerard  van Bochove

      Hier in het zuiden van Hongarije is wel een stad met pleinen en op één ervan kreeg ik een benauwende ingeving. Meestal druk ik die weg omdat het alleen maar leidt tot zinloze somberheid, maar deze keer lukte dat niet. Was net uit de trein uit Budapest gekomen en had uit die trein uitvoerig getelefoneerd met vriend J. die ergens in Australië was, ik wist echt niet waar. En had me over dit gemakkelijk tot stand gekomen kontakt niet verwonderd. Tijden gingen nu eenmaal razend snel en vergeten was ik de langdurige moeite die men nog niet zo lang geleden moest nemen om een telefoonkontakt tot stand te brengen. Zeker in Oost Europa. Naar een postkantoor, in de rij staan, drie formulieren invullen en vier uur wachten. En als je echt niet wist waar in Australië de op te bellen persoon was kon je het helemaal schudden.

 

     

 

      Op dat plein werd ik me er van bewust hoe geavanceerd we allemaal zijn geworden. Zeker toen ik zag dat ik de oudste persoon op dat hele plein was en dat alle anderen niet ouder dan dertig waren. En dat zeker de helft van die mensen aan het telefoneren was. Niemand van hen zou bij navraag kunnen antwoorden hoe de telefoontoestand vroeger was. Toen leefden ze nog niet en in de geschiedenisboeken staan die dingen niet..Ik behoorde tot de uitstervende generatie die het nog heeft meegemaakt.

      Binnenkort gaan we naar Rome en ik hoop tot meer rustgevende gedachtes te komen op één van de vele pleinen die daar zijn. De mooiste van heel Europa.

 

Klik HIER voor alle Photosophieën