MONSCHAU

 

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

                     


Op het voormalige DDR-schiereiland Ruegen is een spoorlijntje dat leidt naar een toeristische bijzonderheid: een nog oorspronkelijk middeleeuws dorp. Daar wonen nu nog zeven families. Maar natuurlijk komt er een kink in de kabel... Ieder jaar bezoekt één miljoen mensen dat dorp, dus er valt helemaal niks meer te zien. Dit probleem van te veel mensen hebben ze in Monschau, Duitsland, nogal radicaal opgelost.
      Monschau heeft Monschau laten nabouwen bij een grote parkeerplaats buiten het dorp. De tienduizenden kijkers worden daar buiten het dorp afgezet en hebben later de illusie dat ze in Monschau zijn geweest. Ze waren er nooit.
      Toen ik, daarbuiten, betrokken was bij een directe radiouitzending en "Hilversum" vroeg of ik wilde beschrijven wat er zoal aan de hand was in Monschau kon ik alleen maar uitbrengen dat er helemaal niets gebeurde. Jawel, nu gebeurt er iets: er steekt een merel de weg over. Verder niets. Ik was daar met een grijze camper en toen de boeiende uitzending voorbij was kwam een Duitser op mij af en schreeuwde dat ik verkeerd geparkeerd stond.

''Der Dreckcamper soll verschwinden''.

''Ich verlasse so schnell wie möglich dieses Dreckdorf'', antwoordde ik hem.

 

Klik HIER voor alle Photosophieën