EEN ALBANESE BEER

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

We waren in Dürres aan de Adriatische zee op vakantie. Ik hoor iemand vragen: kan je in Albanië met vakantie gaan. Het antwoord is ja, mits je niet de hele dag in een auto door het land wil. Want zodra je je daar aan de verkeersregels wilt houden gaat het mis, het blijft aftasten en improviseren. Gewoon een strandvakantie met luieren, lezen, vis eten. 
 

     

 

Op een bepaalde dag hoor ik een beest verschrikkelijk te keer gaan. Loop naar een huisje op het strand en daar ligt aan een ketting van anderhalve meter een beer in volle zon. Hij schreeuwt , het gaat door merg en been. De eigenaar is niet te vermurven om het beest in de schaduw te leggen.
       Terug in Nederland neem ik contact op met Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Men heeft daar een berenbos met beren die gered zijn uit Oost Europa. Meestal van rondtrekkende circussen. Het dierenpark had wel interesse voor de Albanese beer, zeker nadat ik hen geluidsopnames heb laten horen die ik in Albanië had gemaakt. Ik kreeg het verzoek om het transport te regelen.
      Gaan soms dingen uiterst moeilijk of in het geheel niet, ditmaal lachte het geluk mij toe. Swissair was bereid vier vliegtuigstoelen naar Tirana ter beschikking te stellen plus vervoer in een bench van de beer. Het dierenpark zou de aankoop van de beer bekostigen. Toch kwam er een bijzonder nare wending... De VPRO directeur verbood mij de naam van de vliegtuigmaatschappij te noemen in de radioreportage die ik over dit project zou maken. Ik besloot dit aan mijn laars te gaan lappen.
      Maar er gebeurde nog iets verschrikkelijks. Om uit te vinden of de beer nog steeds op het strand lag nodigde ik per telefoon een Albanese journalist uit om dit uit te zoeken. Hij vroeg mij naar het uiterlijk van deze beer en ik liet hem weten dat hij bruin van kleur was en aan één oog blind. Een week later belde hij terug. Hem waren wel tien beren aangeboden. Allen waren aan één oog blind gemaakt. Het hele projekt is nooit doorgegaan.

 

Klik HIER voor alle Photosophieën