Met schrijver BOB DEN UYL in Berchtesgaden

 

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

                                                           


Daar boven op de Obersalzberg was ooit het woonhuis van Adolf Hitler. Ook andere nazikopstukken hadden op die berg hun optrekjes.
      Beroemd is ook het theehuis Kehlstein met de messing lift; vaak ten onrechte genoemd als verblijfplaats van ome Adolf. Maar deze woonde op de Berghof, iets lager.
      Met schrijver Bob den Uyl verbleef ik in het hotel Zum Türken en het was daar dat ik hem zei: ''als dit maar goed gaat''.
Bob had namelijk de gewoonte zich zeer nadrukkelijk met vrouwen bezig te houden. Deze keer was de vrouw van de hoteleigenaar Otto het doel. Het bekende werk: ''mooie ogen en wat ziet U er jong uit''. Hij deed dit ook rustig waar die Otto bij was en dat baarde me toch wel zorgen.

''Bob, Otto heeft hele lange messen'', fluisterde ik hem toe. ''Die zijn voor het vlees'', antwoordde Bob uiterst kalm.
       Ik kon het niet meer goed aanzien en besloot een uitstapje met de auto te maken.
Het sneeuwde als een gek en binnen een half uur stortte ik door een onhandige manoevre van die Obersalzberg af. Ongeveer vijftig meter naar beneden, rakelings langs bomen en eindigend op een schoolplein.
      Terug in het hotel mompelde Bob alleen maar: -''je moet je beschermengel niet zo uitputten'' en -''wie gaat er nu eigenlijk vreemd, jij of ik''?