MARIO SOARES

 

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

 

In 1974 vond in Portugal de anjerrevolutie plaats. Militairen en burgers gooiden op vreedzame wijze de dictatuur van Caetano om.
      De socialist Mario Soares die jaren in het buitenland in ballingschap had geleefd werd de nieuwe leider.

Het zal in 1975 zijn geweest als deze Soares Nederland bezoekt en zonder het te weten zal meewerken aan een wel zeer bijzondere radio-uitzending. De diverse omroepen zonden meestal uit vanuit hun eigen gebouwen, maar die vrijdag ergens in het voorjaar van 1975 zond de VPRO-radio uit vanuit het VARA gebouw.
      Doordat er iemand ziek was geworden was ik omroeper van dienst en deed mijn werk vanuit de omroepcel van de VARA. Vanuit die omroepcel had men uitzicht op de controlekamer alwaar zich de dienstdoende technicus bevond.
      Ik begin iets aan te kondigen, maar zie tijdens het uitspreken van die tekst VARA-man Jan Nagel de controlekamer binnenkomen in het gezelschap van de portugees Mario Soares. Hij krijgt blijkbaar een rondleiding door het gebouw van de VARA.
      Ik besef dat Nagel niet weet dat de VPRO op dit moment aan het uitzenden is. Ik breek in die live uitzending mijn tekst af en leg aan de luisteraars uit in welke verwarde situatie we nu zijn beland. "U zult nu getuige zijn van een live hoorspel met in de hoofdrol Mario Soares..."
      En ik heb niets te veel gezegd. Jan Nagel opent de deur van de omroepcel en begint in het kromste Engels dat ik ooit gehoord heb aan Soares uit te leggen wat daar allemaal te zien is. De microfooon heb ik open laten staan. Voor Nagel ben ik gewoon lucht en verplaats me naar de controlekamer waar ik samen met de technicus geniet van het lopende hoorspel. Die technicus slaat ook aan het inproviseren en zet zachte muziek onder het geklets in die omroepcel.

 

 

Klik HIER voor alle Photosophieën