VLIEGKUDDES 

 

                            (Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

 

                                                                                                                       

 


Op zoek naar de gedragszeef

Sedert enige jaren bestaan er die zogenaamde low budget vliegtuigmaatschappijen en je bent echt een dief van jezelf als je nog met de oude maatschappijen blijft vliegen. Die oude maatschappijen die je nog altijd verwennen met onmogelijke gratis hapjes. De nieuwe maatschappijen hebben ook onmogelijke hapjes, maar daar moet je dan voor betalen. MAAR het vliegen met die low budget heeft ook vreemde gevolgen en die moet men niet onderschatten.
      Bij het inchecken worden er geen stoelnummers uitgegeven. Men mag gaan zitten waar men wil, behalve dan op de stoelen naast de nooduitgang; die hebben meer beenruimte en daarvoor moet weer apart worden betaald. Het slechtste in de meeste mensen wordt nu goed zichtbaar: al bijna een uur van te voren gaat iedereen in de rij staan om maar bij de eersten te horen die aan boord gaan. Voordringen is geen uitzondering.
      Er gaat echter een val open die niet iedereen ziet. Je moet ervoor zorgen dat je niet als eerste door de gate gaat want dan ben je weer de laatste die uit de bus naar het vliegtuig gaat en heb je de strijd gewoon verloren. Zelf amuseer ik me prima met dat kuddegedrag en vooral met die lui die hun egocentriciteit breeduit vertonen. Het zijn meestal mannen van rond de vijftig, lichtkalend en goedgevet. Bij het inchecken is hun bagage te zwaar en zonder uitzondering beginnnen ze een zeurdiscussie. Een discussie die zij steevast verliezen.
      Bij de veiligheidscontrole hebben ze een mes bij zich of een verboden nagelvijl. Later willen zij bij een counter een bier en zetten hun tas neer op de plek waar de serveerster het bier moet plaatsen. Bij het wegnemen van die tas gaat het bier tegen de grond. Later in het vliegtuig versperren zij langduring het gangpad omdat ze nog iets uit hun handbagage moeten hebben die ze eerst boven hun hoofd hebben opgeborgen. Natuurlijk moeten ze bij het opstijgen naar de wc. Moeten worden tegengehouden. Hoe lang duurt het nog voordat er een soort gedragszeef komt?