DE AGENDA

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Januari. Al veel over gezegd. Alle clichés die er maar zijn. Heb ik het er moeilijk mee. Ja dus.
      De agenda moet worden bijgewerkt. Toch veel te veel mensen die weer eens een ander telefoonnummer hebben, zijn verhuisd of uit het blikveld zijn geraakt. Gewoon vergeten, dat komt ook nog wel eens voor. Cornelesie…wie is dat in godsnaam.
      Maar de ergsten zijn zij die het loodje hebben gelegd. Ik kan ze niet schrappen. Het is net of ik ze wil afschrijven, weg maken. En dat kan ik niet. Ze blijven dus staan en ik schrijf ze over. En ik zet er ook geen kruisje bij. Het telefoonnummer neem ik, hoe zinloos het ook is, over. Soms vallen er tranen op een blaadje en dan is het weer net of iemand aan het verdrinken is.
      Kaarten in Januari, dat is ook weer wat. Iedereen wenst je een goed 2016… Daarna niet meer, denk ik altijd. Nog een jaar dus. Dat is niet veel, wat wil ik nog allemaal doen en wat nooit meer. Om met het laatste te beginnen: ik ga nooit meer ergens op een verjaardagsvisite. Dat hebben we nu wel gehad. Nootjes, lauwe wijn en slappe gesprekken die dwars door elkaar gaan. De zinloze kadootjes, het afscheid. Ook ga ik niet meer in treinen waarin men niet kan zitten. Dansen? Niet dus. Naar zee gaan waar iedereen plus familie ook is, nooit meer. Dingen gehaast doen. Lachen om moppen. Opgaan in grote menigtes. Fastfood. Liegen als het niet nodig is.
      Maar nu ik het gevoel heb, door die kaarten, nog een jaar te krijgen, wat dan wel. Wat moet nog. Een bezoek aan Santa Frutuosa aan de Italiaanse kust bij Genua in de buurt. Het is een schiereiland, dat alleen per boot te bereiken is. Via het land gaat dat niet. Het wordt vooral bezocht door dagjesmensen, die tegen vijven weer weggaan. Dus als je daar tegen die tijd aan komt heb je het schiereiland voor je alleen. . De avond op het strand doorbrengen en dan naar de merkwaardigste locatie die ik ken. Een hotel dat zonder enige overgang overgaat in een kathedraal. De avond en nacht valt vredig.

Voortekenen
   
            

Een ander voornemen is beter te letten op de voortekenen. Ben al wat ouder en zie nu in dat vele voortekenen er wel waren, maar dat ik ze pas achteraf heb kunnen zien. Zo nu weer. Er IS iets met de maan. Je hebt wassende en afnemende maan. Een soort sikkel. Trek je er een lijn langs dan ontstaat er de ene keer een p van Premier of een D van Dernier. Maar godnogantoe nu is hij gekanteld. Gevallen, opzij geduwd, terneergeslagen, of iets ergers. Het is een teken, maar van wat?


Klik HIER voor alle Photosophieën