DE ANDERE KANT ( 1)

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

                 

Hoe lang zien we dit vervallen landhuis (kasteel?) al in Kroatië? Vijftien jaar zeker. Maar het zal veel langer in de wanhopige staat hebben verkeerd. Alleen de ooievaars waren er nogal blij mee. Ze kwamen ieder jaar eind maart en vertrokken weer in augustus. In de winter moest het landhuis het met zichzelf stellen, we hebben er nooit iemand gezien.
      Het ligt aan een drukke provinciale weg van de grens met Hongarije naar de nogal suffe stad Virovitica. Een weg waar veel honden en katten worden dood gereden door de langs denderende suikerbietenvrachtwagens. Een weg die zo somber is dat zelfs het voorjaar en de zomer er moeite mee hebben. Een weg waar je van af wil. Daar dus.
      Nu, bijna een jaar geleden, in 2014 , ontstond er activiteit: men ging het pand restaureren. Langzaam maar toch niet gestaag; veel zitten en een rokertje. Afgelopen jaar in november was het klaar en stond het te staan.

                   

We zijn nu maanden verder en er gebeurt helemaal niets. Een groot bord vermeldt dat het project met steun van Europa tot stand is gekomen. Ik bezoek het landhuis om uit te vinden wat hier gaat gebeuren. Er is niemand, weer niemand.
      Maar eens op het internet gaan kijken. Er wordt een tip van de sluier opgelicht. Het hele idee van de renovatie zou passen in een Kroatisch plan om het fiets-toerisme te bevorderen. Ze verzonnen er een naam voor: Continental Toerisme. Alsof je op zee zou kunnen fietsen…
      Ineens zie ik de bijeenkomst waar heren in goedbedoelde maar soms te strakke pakken met elkaar klinken alvorens over te gaan op de toast met kaviaar. Er worden handtekeningen uitgewisseld en ieder gaat zijn weg naar een geregeld bed of open haard.
      De Europese unie heeft 1, 8 miljoen beschikbaar gesteld. Het is precies hetzelfde als in Hongarije, miljarden worden uitgedeeld om projecten van de grond te krijgen die vaak volkomen zinloos zijn.
      Ik wandel, na een bezoek aan dit luchtkasteel, een honderd meter langs de provinciale weg, maar keer snel terug. Het oorverdovende lawaai van het vrachtverkeer maakt het verblijf er niet aangenaam op. Hier wil men dus mensen laten fietsen. Wanneer wordt Europa wakker?

 
Klik HIER voor alle Photosophieën