Dorpsweide & boerenarbeidershuizen

Voorstraten vind je vooral in dorpen en stadjes op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Maar ze zijn er ook in andere provincies. In België zijn er een paar net als in Zuid-Afrika. En er is er één op Sint Maarten in de Caraïben. 
      De Voorstraat, die vaak van de haven -of de dijk- naar het centrum gaat, is vrijwel altijd de belangrijkste straat. De mooiste panden, de beste winkels, het -voormalige- raadhuis en ook een kerk.
      Aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s portretteer ik een aantal van die Voorstraten.
      Hoe was het en hoe ziet het er nu uit.


Kaprijke Oost-Vlaanderen

   
Dit is de Voorstraat van Kaprijke in het Belgische Oost-Vlaanderen, regio Meetjesland. Een brede straat met een grote diversiteit aan woningen. De man met bolhoed speelt op een tuba, weet mijn oud-VPRO collega Wim Bloemendaal. Hij gedraagt zich als een soort Rattenvanger van Hamelen en heeft alleen maar kinderen achter zich aan. De volwassenen staan op de achtergrond of leunen tegen bomen aan de zijkant.
   

De straat is behoorlijk veranderd. Op de plaats waar het gezelschap stond, is nu een rotonde. In het midden doorgaand verkeer; aan beide zijden heren- en arbeidershuizen, dorps- en burgerhuizen, een oude meisjesschool waarin appartementen zijn gemaakt, een sportcentrum, een parochiaal centrum en een uitvaartcentrum. Ik heb er ondermeer een bakker, twee slagers, een kapper en een supermarkt gezien. De horeca is natuurlijk ook goed vertegenwoordigd. Diverse terrassen. Veel biersoorten. Blond, donker, dubbel, tripel, kriek.

Parochiekerk
   

Aan het begin van de Voorstraat is de parochiekerk Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Hier is nog een ommuurd kerkhof, dat een bijzondere sfeer heeft vanwege de dubbele rij geknotte wilgen.

Ommuurd kerkhof
   

Het plein
  

Grootste blikvanger in Kaprijke is Het Plein, direct achter de Voorstraat. Een dorpsweide met alweer een dubbele rij bomen. Kastanjes dit maal. Op de achtergrond het voormalig Raadhuis.

Oud Raadhuis

   

Huizen aan de voorstraatMan met toeter

  


Aan het begin van de Voorstraat staat dit beeld: Man met Toeter van de Antwerpse kunstenaar Philipp y Otegui. Onthuld in 2003. Een eerbetoon aan de Vlaamse taalminnaars uit Meetjesland.


Klik HIER voor alle Voorstraten; incl. de mooiste, kortste en langste