BARISTA EN PAREIDOLIA

 (Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Zomaar gisteren twee woorden geleerd waarvan ik daarvoor nooit had gehoord. Het begon zo. Vriend Marten hier in Hongarije op bezoek. We gingen naar een grote stad in het zuiden en hij wilde graag een cappuccino. Nu is Marten iemand die nooit voor een gat gevangen zit en hij vroeg mij wat het getal twee in het Hongaars is. Ketteu zei ik fonetisch.
      Op een terras wenkte hij de serveerster en zei: ketteu barista. Toen ze gebracht werden zag ik het wonder. De koffie was opgeschuimd met warme melk en in dat schuim was een bloemmotief te zien. Dit was dus een echte Barista… Op mijn mobiele telefoon vond ik snel dat we hier te maken hebben met een zeer geavanceerde koffiecultuur, bijna een soort lifestyle. Men kan in Nederland opgeleid worden tot Baristachef via cursussen. Het is maar goed dat ik daar niet meer woon.
      Later op de dag neem ik mijn vriend mee naar een winkel, nou ja winkel zeg maar gerust uitdragerij, waar de jaren dertig van de vorige eeuw zijn gestold. Ze verkopen er alles plus één. Wc-potten, schroeven, centrifuges, lampenkappen, fietsen, moeren en bouten, zinken goten, stofzuigers, ga maar door. En het systeem is fascinerend. Je gaat naar een grote schuur met twee etages. Aan de man vraag je wat je wilt hebben: honderd spijkers van zeven centimeter. Hij haalt ze uit de chaos en schrijft een bedrag op een briefje. Met dat briefje moet je naar een ander gebouwtje en daar reken je af bij zijn vrouw. Die schrijft ook weer een briefje en dan moet je met dat briefje terug naar de schuur. Bij het weggaan zegt ze dat ze ook nog Palinka verkoopt, een Hongaarse sterke drank. Ze komt al met de fles. Dan krijg je die spijkers er gemakkelijker in zegt ze.
                

Op weg naar de uitgang zie ik het plotseling. Een man die door een raam naar binnen wil. Het is geen man, maar een tegen de vorst afgedekte buis. Ik zie dit als een man. Dit heb ik al mijn hele leven; gezichten en figuren zien in stenen, behang en zand. Het is een bekend verschijnsel dat vele mensen ook hebben. PAREIDOLIA heet dat. Onze hersenen houden niet van vormeloosheid en zoeken naar structuren. Marten maakt er een foto van.


Barista & Pareidolia ineen

  

Klik HIER voor alle Photosophieën