EEN ONHAALBAAR IDEE

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Vaak gebeurt dit onder de douche. Gedachtenflitsen, zomaar ideeën, opwellingen. Nu ook weer; ik besef dat het met de kookprogramma’s op de televisie heel slecht is gesteld. Op tijden geprogrammeerd dat je eigenlijk moet koken bijvoorbeeld. Of gerechten met ingrediënten die bijna niemand in huis heeft. En het ergste van alles: chef koks die best van wanten weten, vertellen in een te rap tempo wat men allemaal moet doen.
      Dus onder de douche kwam de volgende ingeving. Ik heb een partner die met veel fantasie kookt en maaltijden dan wel gerechten weet klaar te maken die in bijna ieder huishouden te doen zijn. Haar basisprincipes houden in dat er gewerkt wordt met verse producten, kruiden uit eigen tuin, lage kooktemperatuur en goed te begrijpen bereidingswijzen. Pakjes en zakjes en tubes meestal uit den boze.
      Zij is mijn kookster in een teeveeprogramma dat op de avond wordt uitgezonden en de volgende ochtend herhaald. Er is dan nog veel tijd over om eventuele benodigdheden bij de supermarkt te gaan halen.

            
Na de douche weet ik de vorm. U ziet een ruime keuken in een doorsneehuis . Er is een kookeiland zodat de camera rond kan lopen om  te registreren wat zij doet. Er is muziek die bij het gerecht past. Kookgereedschappen bevinden zich duidelijk zichtbaar aan een wand. De oven bevindt zich op ooghoogte. De fles met witte werkwijn in beeld. Haar kleding is zeer opvallend, maar in ieder geval veegt zij haar handen af aan haar kont. Zij spreekt langzaam en soms helemaal niks. Vaste openingszin: Dit kan iedereen, kijk maar.
      Tot dit punt is er eigenlijk nog niks aan de hand, maar dat zal niet lang duren. We nemen de eerste horde en ja hoor de lat valt op de grond. ZIJ WIL NIET. Ik kan U verzekeren dat die horde wel heel hoog was. Als zij iets niet wil, dan gebeurt dat ook niet. Natuurlijk probeer ik haar er van te overtuigen dat het een heel goed plan is, maar dat had helemaal geen zin meer.

      Ach, zegt zij, jij weet helemaal nog niet in welk soort maatschappij wij leven. In Amerika worden al een soort buitenwijken gebouwd met huizen waarin echt geen keuken meer is. Een magnetron, dat is het dan. In Nederland kan je als gezin bijna niet overleven als vader en moeder niet beiden werken. Denk je dat in de meeste gezinnen nog tijd over is om te koken? Opwarmen en pizza’s bestellen, dat is de trend. En alles moet vooral snel. Niemand zit te wachten op een oudere dame uit Hongarije die aan slowcooking doet. Het woord slow alleen al roept weerzin op.  

Zij maakt vanavond een gevulde pompoensoep als voorgerecht, gerookte eendenborst met rijst uit de Himalaya daarna.

 

Klik HIER voor alle Photosophieën