TODO CAMBIA, ALLES VERANDERT

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije) 

 

Mercedes Sosa
Luister
HIER naar Todo Cambia

 

Ik schreef er al eerder over, alles om je heen verandert.

Maar dat is de halve waarheid. Alles verandert ook nog razendsnel. Eigenlijk kan men beter niet gaan slapen. Zodra je opstaat is iets er niet meer of is er iets waarvan je geen notie hebt wat er mee aan te vangen.
      Ik krijg een brief op zo’n morgen dat het tijd wordt dat ik een DIGID moet aanmaken…Ik weet niet wat dat is en lees de brief drie keer door. Het blijkt dat in de naaste toekomst het contact met de overheid uitsluitend via het internet kan gaan. Naar een gemeentehuis lopen is er niet mee bij.
      Men kan zo’n brief natuurlijk wel negeren en gewoon een gehaktbal nuttigen, maar dat is de kop in het zand steken en blind zijn voor de aanstormende tijd.
       Het zal nu bijna vijfentwintig jaar geleden zijn dat het eerste signaal van het hierboven genoteerde verschijnsel zich voor deed. Al zag ik het toen nog niet als verschijnsel. Pas achteraf krijgt men soms inzicht.
      We werkten in een gebouw met drie verdiepingen. Mijn kamer bevond zich op de derde etage naast de trap. Ik hoorde een vrouw de trap op komen die zich al scheldend naar boven hees. Godverdomme wat nu weer. Godverdomme ALLES VERANDERT. Jezus, dit hou ik niet bij. En daar stond ze plotseling voor me. Op luide toon: OUDE RIJN is verdwenen! Ik ben een uur te laat omdat het verkeersplein Oude Rijn er niet meer is. Ben met een FLYOVER in een buitenwijk van Utrecht terecht gekomen en zie dan maar eens hoe je in Hilversum komt. JEZUSMARIA ALLES VERANDERT.
      We zijn nu dus jaren verder en haar profetische wanhoop is werkelijkheid geworden; scheepswerven nagenoeg verdwenen, natuurgebieden doorsneden door autosnelwegen, lucht in de randstad vaak verpest, Waddenzee bedreigd, postkantoren foetsie, mooie films op de tv in het holst van de nacht, gezongen popmuziek niet te verstaan, agressie in het openbaar vervoer, invalide ouderen niet meer naar een beschermde omgeving maar thuis met behulp van een persoon van een uitzendbureau. En ga zo maar door. Heel Holland bakt, dat wel.

 

Klik HIER voor alle Photosophieën