Voorjaar 1999

Het Tiger’s Nest

De mooiste vlucht ter wereld maak je van Kathmandu Nepal naar Paro in Bhutan. Je gaat links zitten in het kleine toestel, vliegt een uur hoog boven de wolken op een hoogte van ruim acht kilometer en kan de toppen van de Himalaya bergen bijna aanraken. Inclusief de Mount Everest.

Het vliegveld bevindt zich in een vallei, die overigens nog altijd op een hoogte van 2.250 meter ligt. Het is naar de hoofdstad Thimphu niet meer dan 30 kilometer, maar de chauffeur die mij kwam ophalen deed er zo’n anderhalf uur over. Er moesten namelijk een paar passen worden genomen. Met heel veel haarspeldbochten. Ondermeer de Cheili La (3900 meter), de Dochu La (3.050 meter) en de Pele La (3.500 meter).
      Halverwege vroeg hij bezorgd of ik me niet draaierig voelde. En toen stopte hij even en wees naar boven. Daar lag het Tiger’s Nest, een boeddhistisch klooster (Dzong), dat gebouwd was boven een soort bedevaartsgrot. Een grot waar Lama Padmasambhava drie jaar, drie maanden, drie dagen en drie uur gemediteerd had.
      Later in Thimphu ontmoette ik Lama Tsultrim, die dat al twee maal gedaan had. Hij kondigde aan dit binnenkort weer te gaan doen en vroeg mij of ik zijn sponsor wilde worden. Dat heb ik later gedaan. Daar schreef ik DIT STUKJE over. 

(Geld kreeg ik ondermeer van mensen, die vandaag in Ahoy naar de lezing van de Dalai Lama gaan)

Meer Bhutan:

Reizen 27: Thimphu Bhutan

Beelden 180: Een bezweringsmasker uit Bhutan

Beelden 412: Een puja in Bhutan