Een schoolklasje uit 1954

Dit is klas 3 van de P.H. v.d. Leyschool in Haarlem-Noord. Zomer 1954. Een schoolreisje naar Schiphol. Het vliegtuig is een Dakota ZS-DIY. De maatschappij is TREK Airways ook wel TREK Lugdiens. Zuid-Afrikaans dus. Die maatschappij was in september 1953 opgericht en het toestel is waarschijnlijk dus erg nieuw.
      Zuid-Afrika werd in die tijd door het westen nog niet beschouwd als een schofterig apartheidsland.

Het was een grote gemengde klas. Ik tel 41 leerlingen. Ze zijn bijna allemaal in het laatste oorlogsjaar geboren. De jongens zijn sterk in de minderheid (18).
      Hoe is het deze kinderen vergaan?  
Ze zijn waarschijnlijk allemaal met pensioen. Er zullen er een paar overleden zijn. Misschien wonen er een paar in het buitenland. Een stuk of vijf zullen op de PVV stemmen. Wellicht zit er een milieuactivist tussen of op z’n minst een wilgenknotter. Geen bankdirecteuren, geen hoogleraren, ambassadrices of soapartiestes. Eén psychoot, twee criminelen en twee echtbrekers.
      Maar de meerderheid zal bestaan uit keurige opa’s en oma’s, die op tijd hun hypotheek & belasting betalen. Niemand denkt dat het Nederlands team in juni wereldkampioen voetbal wordt.

      Bijna alle meisjes zitten onder met uitzondering van André van den Berg. Maar hij wordt in dit gezelschap beschermd door zijn vriendinnetje Ria van Maren. Ik sta tweede van links. Negen jaar oud.
      Maar wie zijn al die anderen? Met hulp van een hier en daar wat haperend geheugen, oude schriftjes en een paar internet-sites heb ik een aantal namen achterhaald. Ik sta niet in voor de juiste schrijfwijze. Als er oud-klasgenoten zijn die dit lezen en aanvullingen hebben dan hoor ik dat graag.

Daar gaan we:

Staand van links naar rechts: Joost Cornet, uw bloghouder, ?, Freddy Abbink, Meester Bodegraven, Bert de Ruiter, ?, ?, ?, ?, (In zwart): Hans Heijne, Mevr. ?, Kees Groeneveld, John Schellings, Rinus Verkade, Mevr. ?, Peter Daamen, ?, (Met strik): Els Spruit, Inez Lazet, ?, ( Met pet): Fred van de Meij de Bie, Wouter van Dam, Frits Augustijn, Yvonne van de Berg.

Zittend v.l.n.r.: Lientje Klootwijk, ?, ?, Betty Hentenaar, ?, (Met bord): Ria Huijbers, ?, ?, Henny van Gogh, André van den Berg, Ria van Maaren, ?, ?, Laila Hensen, Rietje Meinders, Marianne Weitsma, Marianne van Reenen, ?, ?.