Radio PMR Transnistrië

Het is ineens in het nieuws: Transnistrië. Een afgescheurd stukje land van één van Europa’s armste en meest onbekende landen: Moldavië. Een stuk land dat zich niet alleen heeft afgescheiden, maar inmiddels ook onder directe invloed staat van Rusland. Volgens een Amerikaanse generaal het volgende stukje land dat de Russen willen annexeren.
     
Toen hij het zei, zag je bijna dat hij hoopte dat ‘t zou gebeuren. Eindelijk zou hij dan troepen kunnen sturen om weer eens een ouderwetse grondoorlog te kunnen voeren.

In 2005 maakte ik plannen om naar Moldavië en Transnistrië te gaan. Dat was nadat ik in het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht een foto-expositie had bezocht onder de titel ‘One or two things I know about Chisinau’.
     
Foto’s gemaakt door Nederlandse artiesten, die daarnaar toe waren gegaan op uitnodiging van de Nederlandse fotograaf Ron Sluik, die in de Moldavische hoofdstad Chisinau samen met Irina Grabovan het Centrum Beeldende Kunst AoRTa leidt. Ik heb daar toen dit boekje gekocht.

Er staat één foto in die gemaakt is in Tiraspol, de grootste stad vanTransnistrië . Een standbeeld van Grigori Kotovsky, een soort Robin Hood, die later een vermaard en hoog Sovjet-militair werd. Geboren in het westen van Moldavië .
     
Maar interessanter is de blauwe auto erachter. Dat is namelijk een reportagewagen van Radio PMR, het radiostation van Transnistrië. Ik heb eerlijk gezegd in de binnenlanden van Afrika meer geavanceerd radiomateriaal gezien dan deze prachtige krakkemikkige bus met die luidsprekers op het dak. (Foto: Ron Sluik)

Wordt hier Russische propaganda gemaakt of komt er alleen maar muziek uit?
     
Ik denk beide. 
Radio PMR heeft ook uitzendingen in het Duits. HIER.