LANDLEVEN

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Altijd tegen het tuinieren opgezien, een voor mij onoverzichtelijke reeks van handelingen die strikt met de tijd en de seizoenen samenhangen. Daar heb je bij een groenteboer geen last van. Ooit was ik leraar aan een basisschool in Utrecht en ja hoor de schooltuinen kwamen op het programma te staan. Ik die niets wist van zaaien, snoeien, oogsten, stekken en bemesten. Maar de val klapte niet dicht; er kwam een aparte vakleerkracht voor en die wist van wanten, maar wel weer niets van kinderen en hun ouders.
      Zodra er iets opkwam verschenen de ouders op de schooltuin en rukten alles waarvan ze dachten dat het groot genoeg was uit de grond. Het was mijn taak om hen en hun kinderen tot de orde te roepen. Vaak dacht ik dat ik maar beter uit dit beroep kon stappen. Heb ik ook later maar gedaan, dit was niets voor mij.
      Er volgden jaren dat ik niks met tuinen van doen had en dat gaf veel rust in het hoofd. Eens zou ik er toch wel weer mee te maken krijgen, dat vermoedde ik wel. Dat “eens`’ kwam jaren later toe ik verliefd werd op een prachtige vrouw met groene vingers. Die groene vingers zie je niet meteen, maar toen we eenmaal een huis betrokken met meer dan een halve hectare grond kwamen die vingers vanzelf tevoorschijn. Het is haar lust en leven en ze weet ook weer van wanten. (Dat van wanten weten is eigenlijk een onbegrijpelijke uitdrukking maar iedereen weet wat ermee bedoeld wordt…).
      Mijn rol is bescheiden; ik snap er toch niks van. Het eten uit eigen tuin is een voorrecht en iedereen die bij ons is geweest zal dat bevestigen. Om die vrouw met de groene vingers een plezier te doen abonneerde ik haar op het tijdschrift LANDLEVEN. De sfeer van dit blad is die van goed en gezond leven met heel veel geld. Narigheid staat er niet in, er gaan nooit dieren dood en de knolselderie mislukt nooit. Ik schrijf nu op wat daar zoal staat afgedrukt dan weet ook u in welke wereld dat tijdschrift U wil hebben.
     
Houten dakpannen, schorskevers, in de bongerd, kardoen zaaien, kruiden op klei, grootmoeders rode bieten, biologische rozen, koperen schrepels, toverhazelaar, Urker volksaard in geknipt papier, buffalowormen, lakenvelders, helleborus weekend, winterriet-peertijden. Pfft.

 

 

Klik HIER voor alle Photosophieën