VAKANTIE

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

              

Meest gestelde vraag aan ons hier is: waarom gaan jullie nooit met vakantie. Wij antwoorden dan: we zijn met vakantie.
      Maar dit najaar kwam het toch zover, we gingen met vakantie. Het geluk werd ons in de schoot geworpen; in de grootste kamer van ons huis staat een grote tegelkachel en die was na bijna vijftien jaar stuk gegaan, onherstelbaar stuk. Tegelkachels zie je vooral in Oost Europa; ze worden bij je in huis gebouwd met cement, spekstenen en tegels. Ze warmen langzaam op met hout en geven ook als het vuur gedoofd is heel lang hun warmte af.
      Er moest dus een nieuwe worden gebouwd. In twee dagen; met een onvoorstelbare stofwolk gaat dat gepaard. Beter konden we een tijdje met vakantie gaan. We wilden wel in een Franse sfeer terecht komen en dat lukte binnen een half uur. Iets verder in het dorp staat nog een huis waarin wij gasten onderbrengen. Daar dus heen, te voet. Niks geen gezeur op vliegvelden, kamers met uitzicht op een blinde muur, een jeux de boulebal op je kop krijgen, oneetbare paddenstoelen en onverstaanbaar Frans gekakel.

      De Franse sfeer was in een mum van tijd geschapen. Een alpinopet doet wonderen, fromage en du vin. De meegebrachte Eiffeltoren stond niet slecht. En: door een stom toeval had de Kroatische radio een Franse week. Chansons te over. Pas mal n’est ce pas?

 

 

Klik HIER voor alle Photosophieën