Het project DE NOLLEN


Uit : De tuin als levensvorm door Jacqueline van Koningsbruggen.

Het zonlicht schijnt laag over het glooiende duinlandschap en de sculpturen. Het is een koude winterochtend en de dauwdruppels hangen nog aan de punten van het helmgras. Het is stil. Doodstil. Anderhalf jaar geleden overleed Ruud van de Wint, de maker van dit landschap De Nollen, dat zijn beelden en bouwsels herbergt.

De verlatenheid van het landschap benadrukt zijn afwezigheid. Er was altijd leven. Van de Wint werkte dagelijks aan zijn project en betrok daar alles en iedereen bij. Er was altijd frictie, drukte, werk, een probleem dat zich aandiende, mensen die gebeld moesten worden. Plannen en ideeën waren er in overvloed. Een heel nieuw landschap vormgeven of een stalen sculptuur bouwen van veertig meter hoogte.

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Ik had het terrein wel eens uit de trein gezien, ter hoogte van den Helder-Zuid. Het had geen enkele indruk op me gemaakt. Roest en duinen, dat is alles wat ik dacht. Maar toen ik bevriend raakt met een neef van de kunstenaar Ruud van de Wint, veranderde alles. Hij nam me mee naar het door de familie in bezit genomen terrein en het was net of ik in een grote lege stille ruimte was binnen getreden. Woorden deden er ineens niet meer toe, het ging over stilte, kleuren en vormen. Ik raad U aan een bezoek te brengen aan dit kunstproject of zelfs meerdere malen, want elk weertype heeft er invloed.

Veel meer informatie over dit project op: www.projectdenollen.nl

Uit die site ondermeer:

 

Aether II 

R.W. van de Wint, De Nollen, Aether II.

Reindert Wepko (Ruud) van de Wint (1942-2006) had zich in 1980 teruggetrokken in het oude binnenduintje De Nollen, nadat hij het exposeren in Europese musea achter zich had gelaten. Hier concentreerde hij zich op het maken van schilderingen, beelden en bouwsels in samenhang met het duinlandschap. De Nollen werd zijn levenswerk. Van de Wint is onder meer bekend door zijn schilderingen in de Tweede Kamer en plafondschilderingen in het stadhuis van Groningen en het werkpaleis van Koningin Beatrix, Paleis Noordeinde. Daarnaast heeft hij zo’n vijfendertig sculpturen gerealiseerd die verspreid door Nederland staan. In 2002 werd een tentoonstelling van zijn werk georganiseerd in het Kröller-Müller Museum in Otterlo: R.W. van de Wint. Clair-obscur. Zeven beelden. Twee beelden zijn toen aangekocht voor de collectie.

 

 

Vijfentwintig jaar lang heeft Van de Wint zich in De Nollen geconcentreerd op het creëren van de condities voor heel basale ervaringen van donker en licht, kleur, ruimte en maat, van verdieping en relativering. Op één minuut loopafstand van Station Den Helder Zuid bevind je je ineens in een ‘landschap van de verbeelding’ dat je blik op de werkelijkheid verscherpt. Wat begon als een artistiek experiment in dit oude, verwaarloosde binnenduingebiedje in Den Helder, groeide uit tot een ‘totaalkunstwerk’. In mei 2006 is Van de Wint plotseling overleden in zijn geliefde duingebied

Beeldenduin


Reguliere openingstijden
1 april – 31 oktober, donderdag t/m zondag
ontvangstruimte open: 10.30 - 17.00 uur
bezichtiging binnenruimtes is altijd onder begeleiding van een gids:
11.00, 13.00 en 15.00 uur
Na 31 oktober is het project alleen voor groepen en op afspraak te bezichtigen.
Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

adres
Burgemeester Ritmeesterweg 10
1784 NV Den Helder
(nabij NS-halte Station Den Helder Zuid)
Postbus 4065, 1780 HB Den Helder
T 0223 660200