DE KAARTENMAKERS

 (Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Die lui hebben het niet gemakkelijk. Eindelijk hebben ze hun kaarten af of de grenzen zijn al weer veranderd. Soms zijn door hen getekende landen gewoon verdwenen. Of landen die wel bestaan staan niet op hun kaarten….Maar er zijn nog meer problemen. De schrijfwijze van door hen opgetekende plaatsen, rivieren, zeeën en gebergtes.
      Parijs heet in Frankrijk helemaal niet Parijs. Nederland is dan weer Netherlands, dan weer Pays Bas. Europa is soms Joerop, en hier in Hongarije Èoeropa. Er is niet echt een lijn in te krijgen. Ik laat U een kaart van Europa zien getekend door een Hongaar. In Nederland vermeldt hij maar een paar steden, waaronder Emmen.
      Hoezo Emmen, een toch niet zo’n beduidende plaats? Ik denk dat hij op vakantie in het dierenpark is geweest. Als grote lijn houdt hij aan hoe de diverse plaatsen in de landen zelf worden opgeschreven. Maar hij wijkt regelmatig af. Engeland komt er zonder kleerscheuren vanaf. In Duitsland gaat het bij Frankfurt am Main fout, hij verhongaarst dit tot Majnafrankfurt. In Denemarken heet de hoofdstad Koppenhága. Warsawa in Polen heet op deze kaart Varsó. Paris komt neer op Párízs. Met Lisboa weet hij het ook niet en maakt er Lisszabon van.

 

  

 

Klik HIER voor alle Photosophieën