JE KUNT MENSEN TOT HEEL VEEL KRIJGEN

 (Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

Toen ik een voetganger zag die een tas droeg waarop stond BIG SHOPPER, dacht ik: ''er is echt nog meer mogelijk''. Ik ben er van overtuigd dat de volgende tassen best op de markt kunnen komen. 
      IK BEN STAPEL GEK, VERLIEFD, NIET STUK TE KRIJGEN, MENSENVRIEND, WAAR IS DE FLES.
Smaakvol uitgevoerd en mensen lopen er mee. Toen in de jaren vijftig van de vorige eeuw de DAF55 op de markt kwam met het pientere pookje, was deze auto ondanks het lullige model meteen populair. Zo ook is het gegaan met de Trabant in de voormalige DDR. Ik verdenk de ingenieurs die dit wangedrocht op hun tekentafels lieten ontstaan ervan dat ze geen middel om het nog erger te maken uit de weg zijn gegaan.
      Maar gisteren zag ik op internet een Hongaarse automobiel die qua achterlijkheid alles slaat.

Klik HIER voor alle Photosophieën

P.S.
Ik (R.v.d.B) heb mijn voormalige VPRO-collega Wim Bloemendaal  gevraagd wat voor auto dit is.
Hij is een groot autokenner en schrijft daar regelmatig over op zijn BLOG.

Zijn antwoord:

Beste Ronald,
Het is een Uttoro/úttörő (Hongaars voor Pionier) ontworpen door Janos Schadek uit Debrecen in 1950, er zat een 250cc Csepelmotorfietsmotor in compleet met kickstarter. Max. snelheid 80km/u. Eén van de vele micro-autootjes van kort na WO II.
Het heette Úttörő, duidelijk genoemd naar de communistische jeugdorganisatie in Hongarije; ook in de DDR heette de communistische jeugdorganisatie (Jung)Pioniere. Dat was niet de eerste keer dat een auto genoemd werd naar een jeugdorganisatie, de Fiat 508 'Balilla' uit 1933 was vernoemd naar de fascistische jeugdorganisatie in Italië. Een nazistische organisatie in Duitsland heette KDF, dat was de naamgever van het Volkswagenproject van Porsche, trouwens bijeengegapt van een Joodse ontwerper Ganz, die vervolgens een publicatieverbod kreeg en van John Tjaarda, een Nederlandse ontwerper, die in de USA voor Briggs werkte. Ik stuur een fotootje mee van Tjaarda's ontwerp. Wonderlijk genoeg is wel enige tijd geleden aandacht besteed aan Ganz, maar nooit aan Tjaarda. Lees ook http://wimbloemendaal.blogspot.nl/search?q=John+Tjaarda
Hartelijke groet,
Wim

 Tjaarda's Ontwerp