GRENSVERLEGGING

(Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)
Al heel mijn leven iets met grenzen gehad. Het nutteloze oponthoud, de onzinnige vragen, de onvriendelijke of vijandige behandeling, de slagboompjes, de controles en ga zo maar door. In het algemeen is het altijd zo geweest dat hoe langer het duurde hoe leuker ik het begon te vinden.
      De voormalige grens met Oost Duitsland was natuurlijk de absolute top qua vermaak. Maar Roemenië kan er ook wat van. Nog niet zo lang geleden nam ik met mijn vrouw de nachttrein vanuit Boedapest naar Boekarest. In de late avond, zo tegen elven, wordt de bedden opgemaakt en zou je kunnen gaan slapen. Maar daar komt niks van terecht. Drie a vier maal komen er geüniformeerde sujetten bij je slaapcoupé. Zij eisen dat je je aankleedt en op de gang gaat staan, terwijl zij de coupé grondig inspecteren. Halen ook de bedden af en maken die niet weer op. Soms hebben ze ook honden bij zich. De laatste brigade wil geld zien en verstrekt visa. Hoe lang we in Roemenië denken te blijven wil één van hen weten.
     ''Als jullie zo blijven doorgaan zo kort mogelijk'', antwoord ik hem. ''Dat worden dan drie dagen'', schreeuwt hij terug. ''En denk erom'', gaat hij verder, ''niet langer blijven, want dan gaat U naar de gevangenis''.
      Ik breng naar voren dat ik sterk het gevoel heb al in die gevangenis te zijn. Het maakte de stemming er niet beter op.

      Gisteren een apart uitje naar Kroatië gemaakt. Het is dertig juni 2013 en dit is de laatste dag dat er tussen Hongarije en Kroatië nog een grens is. Europa is weer een land groter geworden en de grens gaat open. Ongevraagd krijgen we nog van de Kroaten een stempel in het paspoort. Dit keer blijven de zinloze vragen achterwege. Jaren achtereen wilden ze steeds weten waar we naar toe gingen en ik heb wel twintig bestemmingen ooit genoemd die allemaal goed waren. Het antwoord: dit weet ik niet, werd niet geaccepteerd.    
     
We kregen een folder mee waarop stond waar in Kroatië zich de LIDL’s bevonden. De Europese eenheid, wat prachtig toch.

                  

  

1 juli 2013: 15.00 uur

 Situatie ongewijzigd

Ik ontving zojuist deze foto van Peter Flik. Genomen vanmiddag om drie uur. Bij de grens is nog niets veranderd. Alle gebruikelijke formaliteiten moesten verricht worden.

       Hoewel in alle kranten stond dat de grenzen volledig open zouden gaan, blijft de Oost-Europese bureaucratie voorlopig nog doorwerken.

        Daarom is de foto ook heimelijk -door de voorruit- genomen.

Want anders kun je alleen maar moeilijkheden krijgen.

 

  

Klik HIER voor alle Photosophieën