De behouden schoorsteenDeze markante plek bevindt zich even buiten het plaatsje Puttershoek op het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard. Ooit heerste hier grote bedrijvigheid, want er stond een mooie suikerfabriek. Maar in 2004 werd die fabriek gesloten en daarna werd bijna alles gesloopt. Bijna, want de schoorsteen bleef staan en ook de mechanische werkplaats daarachter bleef behouden.

      Als het aan de eigenaar van de fabriek -de Suiker Unie- en de provincie had gelegen zouden ook de schoorsteen en de werkplaats gesloopt zijn, maar de gemeente Binnenmaas waar Puttershoek onder valt, hield dat tegen. Zij besloot om deze fabrieksonderdelen een monumentenstatus te geven. De Suiker Unie, die hier een nieuw bedrijvencomplex wil inrichten ging tegen dit besluit in beroep bij de Raad van State, maar kreeg uiteindelijk niet haar zin.

      In Nederland waren rond 1900 zo’n dertig suikerfabrieken. De meeste in Noord-Brabant. Sanering en marktwerking -onder andere import van rietsuiker- zorgden er voor dat steeds meer fabrieken gesloten werden. Nu staan er nog maar twee in Nederland. Eén in Noord-Brabant tussen Dinteloord en Stampersgat (BEELDEN 45) en één in Hoogkerk, ten westen van Groningen.