PRIX ITALIA

   (Door Peter Flik, photosooph te Hongarije)

   Naar Frankrijk dus in die jaren tachtig met vakantie. Echt leuk waren die Fransen met buitenlanders niet, maar het landschap en het voedsel gaven de doorslag.
    We belandden op een camping in de Corrèze. Gerund door een opvallende Nederlander. Louis, dit was zijn naam, had ooit samen met zijn vrouw Anne een camping geleid in de Provence maar het huwelijk liep stuk en hij vertrok in zijn eentje naar midden Frankrijk. Daar kon hij geen huis vinden en dus hakte hij een gat in een berg om daar een grotwoning van te maken. Zette een camping op en begon aan een forellenkwekerij.   

      Kreeg veel aanloop. Vooral van Nederlanders die het massatoerisme zat waren. Wij kwamen daar graag en dat gold ook voor collega Germaine Groenier. Ze kocht daar zelfs een huis in de buurt. Er gebeurde van alles op die camping. Liefdesperikelen, vuurpadden, muziek, en drank te over
      Na enige tijd hoorden we van en via Louis de meest bizarre verhalen. Germaine en ik besloten daar documentaires voor de radio aan te gaan wijden. Ze kregen de titel DE VALLEI en werden rond 1988 uitgezonden.

       Collega’s spoorden ons aan om die in te zenden naar de Prix Italia, een prijzenfestival voor radio- en televisieprogramma’s.
      Nu was ik niet zo dol op festivals. Je moet je goed kleden, je talen spreken en duidelijk aanwezig zijn. Dat was en is niet mijn stijl, maar goed we gingen. Die documentaires werden in drie of vier talen vertaald, waardoor iedereen met een dikke map op schoot zat. Het meest schrok ik van de technische uitleg. Welke microfoons er waren gebruikt, hoe de muziek uitgekozen en nog meer van die dingen. Zo uitvoerig dat ik me schaamde dit allemaal niet te weten bij onze eigen inzending….

      Maar goed. We werden toch tweede, wat ook een soort eer is nietwaar. Vooral toen de voorzitter van de jury, een Zweed, ons later opbelde dat hij zijn stem verkeerd had uitgebracht en we dus eigenlijk hadden moeten winnen.

      Maar het allervreemdste moest nog komen,
In het juryrapport stond expliciet vermeld dat onze inzending gekenmerkt werd door de zeer bijzondere microfoontechniek! De werkelijkheid was toch wel heel anders. Op weg naar Frankrijk ontdekte ik bij Breda dat ik geen enkele microfoon had mee genomen. En dat is voor een documentairemaker toch wel een bezwaar, Ik besloot om in Breda bij de Blokker het goedkoopste amateur microfoontje te kopen. En daarmee is al het materiaal later in Frankrijk opgenomen…


Luister naar


DE VALLEI. DEEL 1

De VALLEI. DEEL 2

 Klik HIER voor alle Photosophieën