Een modern dan wel klassiek fascist

Een paar dagen geleden schreef Hugo Kijne een stukje op mijn blog, waarin hij de activiteiten van Trump
een modern soort fascisme noemde. Hugo woont al lang in de V.S, en heeft inmiddels naast zijn Nederlandse nationaliteit ook de Amerikaanse.
      Ik vroeg hem of dit zijn persoonlijke analyse was of dat het inmiddels in het anti-Trump kamp een veel gehoorde en verspreide mening is.

      Zijn antwoord:

Die mening wordt ruim gedeeld, behalve natuurlijk in MAGA kringen.  (Make America Great Again).
Trump maakt er zelf geen geheim van, hij heeft al gezegd dat hij de grondwet wil afschaffen en zijn vijanden vervolgen, en als hij de verkiezingen zou winnen worden allerlei fascisten, zoals Steve Bannon, Stephen Miller en Kash Patel, op sleutelposities benoemd.

Aan het begin van mijn blog heb ik geschreven dat Trump precies past in het profiel van een ‘modern fascist’, zoals dat geschetst wordt in het prachtige boek van onze landgenoot Rob Riemen ‘To Fight Against This Age’.  Inmiddels heeft Trump zich echter tot een klassieke fascist ontwikkeld.

In een fascistisch regerings-systeem heb je een autoritaire leider, geen functionerende democratische instituties en een corrupte rechterlijke macht.  Trump wil die leider worden, het congres is door hem al praktisch verlamd en het hooggerechtshof is corrupt, dus Amerika is halverwege op het hellende pad naar  fascisme.  Alleen een nederlaag van Trump in november kan dat nog keren