Zolderkinderen & Ongelukskinderen
Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.
Lola Jaye: Zolderkind (2023/474 pag.)
In 1905 wordt de dan 10-jarige Dikembe door ontdekkingsreiziger Richard Babbington vanuit Congo meegenomen naar Engeland om hem op te leiden als gezelschapsjongen. Zijn naam wordt Celestine, hij krijgt thuisonderwijs, verkeert in de rijkste kringen, maar wordt verscheurd door heimwee. Omdat hij goed kan leren wordt hij in 1907 al toegelaten op een dure, elitaire privéschool, waar hij voor het eerst te maken krijgt met uitsluiting vanwege zijn huidskleur.
Dan overlijdt Richard plotseling en gaat zijn erfenis naar verre familie. De erfgenamen zijn bereid Celestine onderdak te verlenen, maar met name de vrouw, Agatha, beschouwt hem als een slaaf. Hij wordt opgesloten op een koude zolderkamer en moet zich het grootste deel van de dag afbeulen met al het huishoudelijk werk, onbetaald. Tientallen jaren later wordt Lowra, geboren in hetzelfde huis, na de dood van haar vader door haar stiefmoeder opgesloten in dezelfde zolderkamer. Onder de vloer vindt zij een oude pop en een opvallende, geregen ketting.
Uiteindelijk weet Lowra, als zwaar getraumatiseerde jonge vrouw die niemand vertrouwt, te ontsnappen. In 1993 overlijdt haar stiefmoeder en is zij de enige erfgename. Het enige wat zij uit het huis wil hebben zijn de pop en de ketting. Bij toeval ontmoet zij de historicus Monty, een zwarte man, gespecialiseerd in de geschiedenis van de Britse kolonies in Afrika. Samen gaan zij op onderzoek uit naar Celestine/Dikembe of zijn nazaten.
Goed geschreven indringend verhaal waaruit blijkt dat racisme ook in de 20ste eeuw nog een grote rol speelde. Onuitroeibaar dus, ook nu nog.
Heleen van Royen: Juice (2023/352 pag.)
Claire Jansen is een succesvolle artiestenmanager. Ze beschouwt haar artiesten als familie en gaat voor ze door het vuur. Als één van haar jonge talenten het mikpunt wordt van juicekoningin Angel de Vos bedenkt ze een plan om haar mensen beter te beschermen. Claire sluit een deal met Angel, ze wordt haar manager onder één voorwaarde: ze mag geen roddels meer over haar artiesten verspreiden. Tot zover de kafttekst.
Zinderend verhaal over hoe een influencer, op basis van informatie van haar speurneuzen, op een vileine suggestieve manier zogenaamde waarheden over een BN-er openbaar maakt.
Ze hitst haar talrijke volgers op het nieuws te verspreiden en in actie te komen. Dat ze hierdoor het leven en de carrière van de BN-er volkomen kapot maakt komt niet door haar; het is het volksgericht dat heeft gesproken. En zij geniet ervan omdat ze er enorm veel aan verdient.
Beatrice Salvioni: Het ongelukskind (2023/300 pag.)
Kafttekst: Italië, 1936. Francesca is het enige kind van een keurig en welgesteld echtpaar. Elke zondag ziet ze vanaf de brug een meisje in de rivier met twee jongens spelen. Haar rok is opgetrokken en haar benen zitten onder de schrammen. Haar uitstraling fascineert Francesca en ze droomt ervan om vriendinnen te worden, ook al denkt iedereen in de stad dat het meisje vervloekt is. Ze noemen haar het ongelukskind.
Als Francesca op een dag een bakje kersen steelt, lukt het haar eindelijk om met het ongelukskind te praten. Ondanks de afkeuring en vooroordelen van haar ouders wordt de band tussen de twee meisjes steeds hechter. Ze hunkeren naar vrijheid en gelijkheid, maar de dreiging van oorlog en fascisme zet alles op scherp. Als Francesca en het ongelukskind (Maddalena) zich verdedigen tegen een gewelddadige man komen hun levens in een stroomversnelling.
Prachtig verhaal over een opbloeiende vriendschap tussen twee tegenpolen die elkaar uitdagen, elkaar accepteren, elkaar vertrouwen en elkaar steunen als het er echt op aankomt.
Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.
En een plezierig Nieuwjaar.