Het eiland van de verdwenen bomen

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 
Kate Morton: Het geheim van het familiehuis (2023/559 pag.)

 

In het dorp Tambilla in Australië wordt op kerstavond 1959 de eigenaresse van het landgoed, samen met haar zoontje en twee dochters, dood aangetroffen. Van het vierde kind, een baby, ontbreekt elk spoor. Na uitgebreid onderzoek kan men alleen maar vermoeden dat het om zelfmoord/moord gaat en dat de baby is meegenomen door een dingo.
      In 2018 krijgt de journaliste Jess in Londen een telefoontje uit Sydney dat haar oma is opgenomen in het ziekenhuis na een val van de zoldertrap en dat gevreesd wordt voor haar leven. Jess, die grotendeels is opgevoed door haar oma vertrekt onmiddellijk. Helaas herkent haar oma haar niet en noemt alleen nog wat onbekende namen.
\     Na haar overlijden vindt Jess in oma’s slaapkamer een boek over een politieonderzoek van kerstavond 1959 en ontdekt dat haar familie op een verbijsterende manier hierbij betrokken was. Jess zet alles op alles om te achterhalen wat er nu echt is gebeurd.

Een boeiende en meeslepende familieroman.

 

Catherine Bardon: De Amerikaanse (2023/508 pag.)
Deel 2 over de familie Rosenheck.


Ruth, dochter van Wilhelm en Almah, vertrekt na de dood van haar vader in 1961 naar New York om journalist te worden. Daar dompelt zij zich onder in het bruisende stadsleven, wordt betrokken bij demonstraties voor burgerrechten en tegen de oorlog in Vietnam. Zij woont bij haar tante Myriam en haar moeder komt haar regelmatig bezoeken, soms samen met haar peettante Svenja uit Israël.
      Ruth krijgt een hartstochtelijke relatie met een oorlogsverslaggever. Nadat hij is omgekomen blijkt Ruth zwanger te zijn en wil zij het liefst naar huis. Dit is onmogelijk omdat in de Dominicaanse Republiek de onlusten zijn verergerd en er een burgeroorlog dreigt.
      Waar moet ze heen? Waar voelt ze zich thuis? Ze vertrekt naar Israël om keihard te werken in een kibboets, maar ziet daar ook geen toekomst liggen voor haar en  haar inmiddels geboren dochter. Op journalistiek gebied heeft zij inmiddels naam gemaakt door verslaglegging van het Eichmann proces. Uiteindelijk beseft ze dat het gevoel van ‘sehnsucht’ ook in haar bloed zit en weet ze waar ze thuis hoort.

Dit deel is ook weer uitermate boeiend en zeker de moeite waard.

 

Elif Shafak: Het eiland van de verdwenen bomen (2021/364 pag.)

 

Tekst boekomslag: Cyprus, 1974.
      Kostas en Define ontmoeten elkaar heimelijk in de plaatselijke taverne, onder de vijgenboom die door een holte in het dak omhoog groeit. Dat is de enige plek waar zij, een Turkse, en hij, een Griek, elkaar ongezien kunnen treffen. Dan breekt de oorlog uit. Kostas wordt naar een oom in Londen gestuurd, Defne blijft achter.
      Tientallen jaren later probeert hun dochter Ada, na de dood van haar moeder, de geheimen van de familie te ontwarren. Het enige aanknopingspunt dat Ada heeft, is een vijgenboom die in de achtertuin groeit. Boeiende, maar ook schrijnende roman over bevolkingsgroepen die elkaar naar het leven staan.

Heel bijzonder is dat een deel van het verhaal wordt verteld door de vijgenboom, die alles heeft meegemaakt. Prachtige vondst.

 

 

Roni Loren: Say Everything-serie (2022/2023 – ca. 360 pag.) 3 delen

 

Elk deel heeft als titel Wat als….. en gaat over de liefdesperikelen van drie vriendinnen, die hun werkplek hebben in een kantoorgebouw, waar flexibele werkplekken/ruimtes te huur zijn voor start ups.

Deel 1 gaat over Hollyn, mensenschuw door haar onbeheersbare Touret grimassen maar zeer geliefd als haar alter ego Miss Poppy op social media.

Deel 2 gaat over de altijd vrolijke Andy, verslaafd aan en verzamelaar van horror verhalen/films.

Deel 3 over Eliza, psychotherapeut die tegen zichzelf aanloopt. Alle drie krijgen ze een relatie met een man, die hun tegenpool is en zo hun eigen rugzakjes hebben.

Vermakelijk, licht erotisch getint, leesvoer. Begin met deel 1, want er zit wel een vervolglijn in over de andere personen.

 


Sarah Lark: Een moedig besluit (2023/452 pag.)

 

 

 Nellie en Maria zijn in Nieuw-Zeeland nog steeds werkzaam als dierenartsen. Grit, Nellies dochter, ontpopt zich steeds meer als een egoïstisch persoon die alleen voor haar muziek leeft en elke keer weer met hangende pootjes bij haar moeder terugkomt als zij problemen heeft, waarbij zij iedereen in de familie het leven zuur maakt.
      Daphne, dochter van Maria, heeft haar studie diergeneeskunde afgerond en aanvaardt een onderzoekspositie, die haar uiteindelijk naar Congo zal leiden.

Weer een spannend verhaal met veel ontwikkelingen. In het begin is het wel even puzzelen hoe de familie/vriendschapsbanden ook alweer liggen en wie wie is.

             

                                   
Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.