Herfst: Storm & wind
Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.
Isabel Allende: De wind kent mijn naam (2023/284 pag.)
In 1938 wordt de vijfjarige Samuel door zijn moeder op een kindertransport van Oostenrijk naar Engeland gezet. Daar wordt hij opgevangen door een kinderloos echtpaar dat hem alle liefde biedt en op alle vlakken ondersteunt. Toch blijft Samuel een gesloten man en neemt alleen deel aan het sociale leven als dit van hem wordt verlangd door zijn status als vermaard violist.
Op 35-jarige leeftijd emigreert hij naar Amerika; in New Orleans stort hij zich in het leven van de jazz muziek. Dan ontmoet hij de flamboyante, mondaine Nadine. Ze trouwen en leiden een open huwelijk, dat met wat intermezzo’s 50 jaar stand houdt. Nadat Nadine is overleden blijft hij alleen achter met hun huishoudster Leticia en probeert hij zijn leven opnieuw op de rails te krijgen.
Wanneer het land door het Corona-virus in lockdown gaat, belandt Samuel in een diep dal en ziet hij het leven niet meer zitten. Dan wordt hij benaderd door de jonge maatschappelijk werkster Selena met de vraag of hij bereid is een veilig thuis te bieden aan de dan achtjarige vluchtelinge Anita, die bij de grens op brute wijze is gescheiden van haar moeder. Voor Samuel is het alsof de geschiedenis zich herhaalt.
Weer een mooie typerende Isabel Allende-roman over vuile politieke spelletjes, sociaal onrecht en ontworteling.
Marie Lacrosse: Storm boven de velden (2023/554 pag.)
Deel 1 van de Wijngaard-trilogie. De Elzas, 1870. Irene groeit op in een weeshuis tot ze de kans krijgt dienstmeisje te worden in het landhuis van de rijke wijnhandelaar Wilhelm Gerban. Wilhelm is getrouwd met een Franse vrouw en het huwelijk heeft te lijden onder de groeiende politieke onrust in de Elzas. Zeker nu hun zoon Franz steeds sterker sympathie voelt voor de idealen van de Franse Revolutie.
Als Irene en Franz elkaar ontmoeten worden de twee hartstochtelijk verliefd, maar het klassenverschil en familie-intriges staan elkaar in de weg. Irene en Franz vechten voor hun geluk, maar als WOI uitbreekt slaat het noodlot toe.
Een meeslepend verhaal, ik kijk uit naar het volgende deel. De stijl is vergelijkbaar met Corina Bomann en Sarah Lark, eveneens Duitse auteurs.
Ilaria Tuti: Waar de wind de aarde raakt (2023/395 pag.)
Londen: Als WOI uitbreekt is Caterina (Cate), een jonge arts van Italiaanse afkomst, net afgestudeerd. Een baan vinden in een gerenommeerd ziekenhuis is onmogelijk omdat het mannenbolwerk geen vrouwelijke arts accepteert. Dan wordt zij benaderd door twee bekende vrouwelijke artsen, tevens suffragettes, die haar hulp vragen om in Frankrijk een ziekenhuis op te zetten voor gewonde militairen. Haar dochtertje laat zij achter bij een bevriend echtpaar.
De gewonden stromen binnen en het duurt even voordat de patiënten zich aan de vrouwelijke artsen durven toevertrouwen. Ook gaan Cate en een collega vaak zelf naar het slagveld om gewonden op te halen, waarbij Cate met behulp van een paard kapitein Alexander het leven redt. In de loop van 1915 wordt de groep vrouwen door de regering gevraagd naar Londen terug te keren en de leiding op zich te nemen van een Militair Ziekenhuis om de vele van het front teruggekeerde soldaten te behandelen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat het herstel van de mannen veel meer behelst dan het helen van fysieke wonden. Ook Alexander, die weer als patiënt in Cates leven komt, raakt hiervan overtuigd.
Een spannende en indringende historische roman over de gruwelijkheden van de loopgravenoorlog en het doorzettingsvermogen van vrouwen om de gewonden zowel fysiek als psychisch te ondersteunen en motiveren.
Erik Vlaminck: Iconen (2023/157 pag.)
Aan het sterfbed van zijn moeder vertelt een kloosterbroeder over hoe hij terugkijkt op zijn jeugd en over zijn leven als financieel verantwoordelijke voor het psychiatrisch centrum van het klooster, ergens in Vlaanderen. Hoe hij op sluwe wijze het personeel weet te manipuleren, een groep (Cirkel) vertrouwelingen om zich heen verzamelt die hem op de hoogte houden van alles wat er speelt binnen de afdelingen, waardoor hij broeders tegen elkaar uit kan spelen.
Zelf gruwt hij ervan de ziekenzalen binnen te gaan, belooft iets te doen aan de onmenselijke levensomstandigheden, maar onderneemt geen actie. Totdat……….
Een ontluisterende inkijk in de gang van zaken in een psychiatrisch centrum in het Vlaanderen van de jaren zeventig. Een verhaal over machtsmisbruik, wantoestanden, manipulatie; verwoord op een aanstekelijke schrijfstijl vol cynische humor. Een juweeltje!
Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.
Klik HIER voor alle biebverhalen