Hoeveel ik van je hou

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 

Mark H. Stokmans: Land van echo’s (2022/519 pag.)

Zijn verwekker (vader wil hij hem niet noemen) dwingt Herman in WOI te vechten aan Duitse zijde en nooit meer terug te komen naar Nederland. Na alle verschrikkingen in de loopgraven en na de capitulatie zwerft Herman, gekweld door zijn demonen, door heel Europa en belandt, meer dood dan levend, in Spanje, waar hij gevonden wordt door Vicente Urias die zich over hem ontfermt.
      Tussen hen ontstaat een hechte vriendschap en Herman raakt vergroeid met het land en de mensen. Op de top van een heuvel staat een ruïne die hij samen met vrienden weer opbouwt; voor het eerst in zijn leven voelt hij zich ergens thuis. Hij ontmoet de zigeunerin Pepa en er ontstaat tussen hen een geheime gepassioneerde liefdesrelatie, ze zijn zielsverwanten. Als de Spaanse burgeroorlog uitbreekt stelt Herman (Don German) zijn huis open als toevluchtsoord voor zijn vrienden en hun familie.
      Terreur raast over het land en om het leven van zijn dierbaren, waaronder zijn vrouw en zoon, te beschermen wordt hij gedwongen soms zijn morele principes aan te passen.

Wat een fantastische roman! Verbluffend hoe deze nog onbekende Nederlandse auteur met veel diepgang alle genres in één boek bij elkaar weet te brengen: historisch, cultureel, psychologisch/filosofisch, oorlogen tussen landen, tussen bevolkingsgroepen, tussen families, onbaatzuchtige liefde en verzengende haat. Terecht winnaar van de boekhandelsprijs 2023; en dat voor een debuut.

 

Ian McEwan: Lessen 2023/572 pag.)

In 1959 wordt de 11-jarige Roland door zijn ouders ondergebracht op een Engelse kostschool.

      Zijn vader stond erop dat hij in ieder geval pianolessen zou gaan volgen. Hij krijgt les van de jonge pianolerares Miriam Cornell die enerzijds streng is, maar hem anderzijds ook fysiek benadert op een manier waar hij geen raad mee weet. Op 14-jarige leeftijd, als er een kernoorlog dreigt, geeft hij toe aan de vreemde aantrekkingskracht tussen hen beiden en zoekt hij haar op, waarna een ongezonde seksuele relatie ontstaat. Op zijn 16e verjaardag wil zij hem verrassen met een bijzonder cadeau; iets wat hij onmogelijk kan accepteren met als gevolg dat hij haar en de school per direct verlaat. Jaren later, als zijn vrouw Alissa plotseling verdwenen is en hij met hun vier maanden oude zoontje achterblijft, gaat Roland niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan. Gemiste kansen, verloren liefdes, muziek, vrienden, familie, literatuur, seks en politiek, alles komt voorbij.

      Alissa is een wereldberoemde auteur geworden en via haar uitgever krijgt Roland de romans toegestuurd. Als hij aan het begin van de pandemie in 2020, inmiddels 70-plusser, hoort dat zij niet lang meer te leven heeft zoekt hij haar op om nu eindelijk eens de waarheid te horen waarom zij nooit meer contact met hem, noch met haar zoon wilde hebben en zelfs niet nieuwgierig was naar haar kleinkinderen.

Magistraal levensverhaal over een persoon die zijn leven lang niet wist wat hij met zichzelf aan moest, geschetst tegen de achtergrond van grote gebeurtenissen uit onze recente geschiedenis.

 

Esther Freud: Hoeveel ik van je hou (2023/347 pag.)

In 1939 ontmoeten Aoife en Cashel elkaar in Engeland en het was liefde op het eerste gezicht. Zij trouwen al vrij snel en als de oorlog uitbreekt raakt Aoife zwanger. Als hun dochtertje Rosaleen een jaar oud is brengen zij haar onder op een veilig adres bij een pleegmoeder. Na de oorlog halen zij haar weer op en verhuizen naar een boerderij in Ierland, waar weer een dochter geboren wordt.
      Omdat de ouders een goede opleiding belangrijk vinden worden Rosaleen en Angela op een katholieke kostschool geplaatst, wat voor Rosaleen de hel op aarde is. In 1959, als Rosaleen 19 is, ontmoet zij in Londen de oudere, charismatische kunstenaar Felix. Zij wordt zijn muze, weet dat hij een vrouw heeft, maar raakt verslaafd aan hem. Wanneer zij zwanger is belooft hij voor haar te zorgen. Maar helaas krijgt hij een ongeluk en zijn vrouw weigert haar bestaan te erkennen.
      Er rest Rosaleen niets anders dan naar een nonnenklooster in Ierland te gaan, waar zij verder zal worden geholpen. Niet wetende dat zij haar kind ter adoptie zal moeten afstaan. Voor de tweede keer belandt zij in een hel op aarde. In 1991 gaat de dan 30-jarige Kate op zoek naar haar biologische moeder.
     
Kate heeft zelf een dochtertje, maar worstelt al jaren met een bindingsangst die steeds sterker wordt. Haar huwelijk en gezinsleven heeft hier erg onder te lijden en dit moet afgelopen zijn.

Integere roman over de levens van drie vrouwen, van elkaar gescheiden door de tijd maar met elkaar verbonden door het lot.


Gerbrand Bakker: De kapperszoon (2022/299 pag.)

Simon is kapper in de Jordaan. De zaak is ooit gesticht door zijn opa, daarna kort gerund door zijn vader, en nu is hij de pineut. Simon is mensenschuw, mensen zuigen zijn energie op. Af en toe heeft hij een onenightstand met een andere man, maar een vaste relatie ziet hij niet zitten. Zijn moeder zit hem al teveel op z’n nek en speelt op zijn gemoed om dingen voor elkaar te krijgen, zoals haar helpen bij de begeleiding van verstandelijk beperkten tijdens een wekelijks zwemuurtje in het zwembad.
      Met zijn klanten vermijdt hij alle persoonlijk contact, laat hen maar praten, hij luistert wel. Maar één klant vormt hierop een uitzondering, een schrijver die getriggerd wordt door het verhaal over Simons vader die is omgekomen bij de vliegtuigramp op Tenerife in 1977, en zich afvraagt waarom diens naam dan niet voorkomt op alle herinneringsmonumenten. Vragen die zijn moeder nooit heeft willen beantwoorden en die Simon zelf ook wel eens opgehelderd wil zien.

Weer een, in zijn typerende stijl geschreven, intrigerende en vernuftige psychologische roman.

                  

                                

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.


 

Klik HIER voor alle biebverhalen