ROEPENDE IN DE WOESTIJN

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Bestseller in de bieb: ‘Atlas’ het laatste boek in de reeks ‘De zeven zussen’ - van Lucinda Riley.
      U wilt het graag lezen? Dan bent u nummer 465 in de rij. Echt? Ja, echt.

Er is iets vreemds aan de hand in onze bibliotheek. Het is er stil, te stil, het is er nog nooit zo stil geweest. Bijna eng, surrealistisch.

      Ben ik de enige bibliothecaris die zich zorgen maakt over de teruggang van bibliotheekbezoekers? Welnee hoor, onlangs luisterde ik op Radio1 naar een bevlogen collega uit Amsterdam die het van de daken wilde schreeuwen dat er meer fysieke boeken naar de bibliotheken moeten stromen. In ons vakblad ‘Bibliotheekblad’ schreef een collega uit Almelo een brandbrief over dezelfde armoede - te weinig nieuwe boeken in de bieb. Blij verrast dat ik niet de enige roepende ben, ik weet het zeker - er zijn nog veel meer van deze bibliofielen onder ons. Maar ja, ons ‘geroep’ helpt geen ….

 

Foute afslag

Hoezo de bibliotheek op school? Eén van de foute afslagen sinds 2013. Waarom?
      Tien jaar geleden nog kwamen de leerkrachten met de kinderen naar de bibliotheek toe om boeken uit te zoeken, een hartstikke educatief uitje voor de kids en als bibliotheekpersoneel kon je ook nog eens leuke tips meegeven - zowel aan ‘de juf of meester’ als aan de jonge lezertjes. Dat te veel kinderen van nu steeds minder boeken lezen hoef ik niet te melden, het nieuws staat er bol van. Er verschijnen alarmerende rapporten vanuit het Onderwijs en de Politiek waarin gevraagd wordt om een oplossing - een Leesoffensief. Ahum. Ach en wee …. eigen schuld dikke bult …. Zeg Ik. Wel heel spijtig voor de kinderen.

      Want - Hoe meer je in een boek leest, hoe meer je je hersenen traint te onthouden. Een boek - lees: geen scherm. We zijn volgens mij met z’n allen een verkeerde weg ingeslagen, TomTom is stuk, ‘gooi maar uit het raam’ zou Bert Visscher zeggen.

 

Bla, bla, bla

Ben ik kritisch? Ja. Hoor ik mijn vrijwillige medewerkers klagen over de saaiheid van hun biebbestaan? Ja. Trek ik aan de bel van de provinciale collectievormers en bovenmanagers? Ja - al jaren tevergeefs. Hou ik van mijn werk? Ja. Daarom. En toch….zelfs ik raak teleurgesteld over de weg die de bibliotheek meent te moeten inslaan. Ik roep, wordt gehoord maar niemand luistert echt. Bla - bla -bla. Snik. Sorry lieve klanten.

      Was ik maar Aladdin met de wonderlamp, dan wist ik wel wat ik zou wensen.

     In tegenstelling tot deze Chinese kleermakerszoon heb ik slechts één wens: thematafels vol nieuwe boeken in alle bibliotheken waar onze lezers als bijen op de honing afkomen. Gezelligheid en zo veel meer.   

      En ja, ook ‘Atlas’ zou er liggen.

     Niet? Dan is het ook tijd voor een andere naam - niks Bibliotheek - Nepbibliotheek of zo.

      Een vriend zegt troostend: ‘Waar maak je je eigenlijk druk om. Over Duizend en één Nacht kijk je nog eens achterom en droomt lekker verder in de hangmat onder je eigen olijfboom in Portugal.
      Vóór die tijd heb je alle mooie papieren boeken in jouw zo geliefde bieb afgeschreven en zorgvuldig bewaard. Kun je je resterende leven zachtjes ritselend bladzijdes omslaan. Ben je eindelijk een bezienswaardigheid met je papieren boekie’.

 

 

Klik HIER voor alle biebverhalen