Liefde op de savanne

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 
Colleen Hoover: It ends with us (Nooit meer) (2022/414 pag.)

Lily heeft als kind moeten toezien hoe haar moeder regelmatig in elkaar werd geslagen door haar vader. Als puber ontmoet zij Atlas, een dakloze jongen die ook zo het één en ander heeft meegemaakt. Het klikt tussen hen, zij worden verliefd, maar als hij 18 is vertrekt hij naar Boston om in het leger te gaan.
      Lily is ontroostbaar. Na haar studie opent zij haar eigen bloemenwinkel en ontmoet de neurochirurg Ryle, die zijn bewondering voor haar niet onder stoelen of banken steekt. Er ontstaat een onstuimige liefdesrelatie en na een paar maanden trouwen ze in Las Vegas. Helaas blijkt dat Ryle zijn handen niet thuis kan houden en belandt zij in dezelfde situatie als haar moeder.
      Als Lily onbedoeld zwanger is geraakt staat zij voor een moeilijke keuze. Een scheiding is onafwendbaar. Lily denkt nog dagelijks vol weemoed aan haar eerste liefde en dat blijkt wederzijds te zijn als Atlas weer op haar pad komt. Hoe hun levens verder gaan lezen we in het vervolg:  It starts with us (Vanaf nu) (2022/380 pag.

Een hedendaags liefdesverhaal dat leest als een trein.

 

 

Nino Haratischwili: Het schaarse licht (2022/773 pag.)

In 2019 is Keto in Brussel bij de opening van een overzichtstentoonstelling over het werk van haar 19 jaar geleden overleden hartsvriendin Dina, een indertijd wereldberoemde fotograaf. Zij hebben elkaar op 14-jarige leeftijd ontmoet in Tblisi en samen met Ira en Nena hebben zij lief en leed gedeeld tijdens de jaren na het uiteenvallen van de Sovjet Unie. Jaren vol burgeroorlogen, bezettingen, corruptie en concurrerende rebellengroepen.
      Aan de hand van de foto’s, en daarbij horende herinneringen, vertelt Keto hun levensverhaal. Een leven in angst, verboden liefdes, familieverwikkelingen en verraad. Dat laatste heeft het rotsvaste vertrouwen in elkaar genekt.  Keto weet dat ook Ira en Nene zijn uitgenodigd en vraagt zich af zij, na al die jaren radiostilte, in staat zijn elkaar te vergeven, juist omdat zij alle drie hetzelfde hebben meegemaakt en daardoor voor het leven getekend zijn.

Weer een bijzonder indringende roman die je regelmatig bij de keel grijpt.

 

 

 

 Fiona Valpy: De vrouwen van Rue Cardinale (2022/329 pag.)

Nadat haar vader het gezin heeft verlaten, wordt Harriet grotendeels opgevoed door haar zwaar depressieve moeder, die uiteindelijk zelfmoord pleegt. Harriet is een eenling, heeft bindingsangst, voelt zich ontheemd en is bang dat zij, net als haar moeder, wordt meegezogen door een onverklaarbaar verdriet als gevolg van de oorlog. In de spullen van haar moeder ontdekt zij een foto uit 1940 van drie lachende jonge vrouwen voor de deur van een modehuis in Parijs op de Rue Cardinale. De linkervrouw is haar oma Claire.
      Op hetzelfde adres zit nu een PR-bureau voor de mode. Omdat Harriet hierin is gespecialiseerd vraagt zij om een stageplek en verhuist naar Parijs. Daar aangekomen klikt het gelijk met Simone, de kleindochter van Mireille, één van de drie vriendinnen op de foto, die haar vertelt dat Mireille nog leeft en veel kan vertellen over de hechte vriendschap tussen de drie vrouwen.
      Harriet moet zich wel voorbereiden op gruwelijke gebeurtenissen tijdens de oorlogsjaren. Haar houvast is dat haar oma de oorlog moet hebben overleefd, want anders had zijzelf niet geleefd. Het verhaal springt heen en weer tussen heden ((2017) waarin Harriet uiteindelijk haar moeder begrijpt en in staat is vriendschappen te sluiten en een relatie aan te gaan, en het verleden (1940-1947) waarin Claire, Vivienne en Mireille sterk betrokken zijn bij het verzet, met desastreuze gevolgen.

Een mooie, ontroerende en spannende roman.

 

Anne Jacobs: Liefde op de savanne (2022/480 pag.)

In mei 1880 logeert de 10-jarige Charlotte bij haar grootouders in Leer, omdat haar ouders samen met haar broer een zeereis maken. Als haar ouders omkomen bij een schipbreuk is zij gedoemd bij haar grootouders te blijven, die het niet zo breed hebben. Charlotte droomt van avontuur en verre reizen en vindt haar zielsverwant in George, die helaas is verloofd met haar nicht Marie.
     Op aandringen van haar grootouders trouwt zij uiteindelijk met de koopman Christian, die haar gouden bergen belooft. Charlotte is een gewiekste zakenvrouw, maar haar man weigert dit te onderkennen. Als hij aan de rand van de financiële afgrond staat en dreigt wegens fraude berecht te worden, weet Charlotte een manier te bedenken het land te ontvluchten.
      Uiteindelijk komen zij terecht in een Duitse kolonie in Afrika, waar zij George weer tegen het lijf loopt en de vonk tussen hen weer oplaait.

Een uitermate boeiende en spannende roman, vol avontuur, liefde(s) en geheimen. Eerste deel van een nieuwe serie.

                           

                        Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 

 

 Klik HIER voor alle biebverhalen