De nacht valt altijd

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.


Katie Gutierrez: Meer dan je ooit zult weten (2022/490 pag.)

 

Lore Rivera was met twee mannen tegelijk getrouwd, tot op een snikhete dag in 1986 één van hen erachter kwam en de ander doodschoot. Een geheim dubbelleven, een tragische moord. Dat is het verhaal dat de wereld kent.

      In 2017, als true crime journaliste Cassie Bowman, over deze moord leest, raakt zij gefascineerd door deze familietragedie en wil zij meer weten over het leven van Lore en hoe het zo heeft kunnen ontsporen. Zij reist naar Laredo, een Amerikaans stadje op de grens met Mexico, waar het drama zich afspeelde. Tot haar verbazing is Lore, die tot nu toe elk interview heeft geweigerd, bereid te praten.

      De twee vrouwen groeien naar elkaar toe en er ontstaat een hechte vriendschap. Een prachtig geschreven meeslepende roman over huwelijk en moord, over de geheimen die we verdragen en de leugens die we onszelf vertellen om ze te behouden. Over hoe een vrouw vanwege de liefde verstrikt kan raken in een dubbelleven vol leugens. Over loyaliteit binnen een gezin toen en nu.


Een overweldigende pageturner. LEZEN !

 

Willy Vlautin: De nacht valt altijd ( 2021/215 pag.)

Vlak na haar geboorte heeft haar vader het gezin verlaten en staat haar moeder er alleen voor.

      Inmiddels is Lynette bijna 30 en zorgt nog steeds met liefde voor haar 32-jarige broer, die de geestelijke leeftijd heeft van drie jaar. Haar moeder en zij hebben allebei een paar baantjes en sparen om de krakkemikkige huur-etage waar ze wonen te kunnen kopen en dan zelf op te knappen. Lynette’s puberteit is nogal tumultueus verlopen, met zelfmoordpogingen en opname in een psychiatrische inrichting, waar ze uiteindelijk heeft geleerd haar innerlijke woede en destructieve impulsieve handelingen te beteugelen.

      Als Lynette eindelijk genoeg heeft gespaard is het aan de moeder de hypotheekaanvraag in te dienen. Deze stelt dit uit en komt op een dag thuis met een nieuwe auto, gekocht van haar spaargeld. Nog nooit in haar leven heeft ze iets nieuws gekocht en nu was het tijd eens aan zichzelf te denken. Lynette is woedend en besluit dan koste wat kost zelf het geld bij elkaar te krijgen. Lynette is iemand met een fundamenteel gevoel voor morele waarheid, een gevoel dat zij, gedreven door armoede, moet verloochenen om het hoofd boven water te houden. Alles speelt zich af in de stad Portland, Amerika.

Een intens verhaal vol dilemma’s. Het boek staat terecht in de kast met Aanraders.

 

Gerwin van der Werf: De droomfabriek (2022/285 pag.)

 

Josie wordt zonder ervaring wiskundelerares op een vmbo-school in de achterstandswijk Wijk, onder de rook van de staalfabriek. Ze heeft de grootste moeite met orde houden. Boeken vliegen door het lokaal, altijd pratende of ruziënde kinderen. Vooral de populaire Carmen maakt het haar moeilijk.
      Carmen komt te laat, zit op haar telefoon, heeft nooit huiswerk gedaan, geen pen bij zich, laat staan haar leerboek, en hoezo is dat háár probleem. Carmen leeft alleen voor haar Instagram account. Dan vraagt het meisje ineens om bijles, maar wel op één voorwaarde: het moet bij Josie thuis. En laat Josie nu net toevallig aan de overkant van het kanaal wonen, in de dure villawijk! Goed geschreven geestig en schrijnend


Verhaal over een falend onderwijssysteem, over idealistische maar ook cynische leerkrachten versus de groepsdruk van ongemotiveerde leerlingen, die op een slimme manier gebruik weten te maken van hun onmacht.

 


Erin Litteken: Dochters van Kiev (2022/355 pag.)

Het is 2004 en Cassie weet zich geen raad met haar leven omdat haar man is verongelukt. Haar jonge dochtertje Birdie was zwaargewond, maar volledig hersteld. Alleen weigert zij te praten. Als haar grootmoeder Bobby na een onverwachte ziekenhuisopname weer naar huis mag, trekken Cassie en Birdie bij haar in.

      Oma is een lieve oude vrouw, eigengereid, soms de weg kwijt, en regelmatig belast met angstige nachtmerries. Zij weigert echter hierover te praten. Cassie en haar moeder weten dat oma, samen met opa, ooit de oversteek hebben gemaakt van Oekraïne via Duitsland naar Amerika, maar weigerden iets over hun verleden los te laten.
      Als Cassie een dagboek vindt, geschreven in een onbegrijpelijk te lezen taal, en er een foto uitvalt met twee jonge meisjes in een zonnebloemveld, vermoedt zij dat dit de sleutel is tot het verleden van haar oma. Bobby voelt haar einde naderen en kampt met een schuldgevoel dat zij nog steeds de ooit gedane belofte niet heeft waargemaakt om te vertellen over alle verschrikkingen tijdens de Holomodor; hoe doelbewust Stalin de Oekraïners van de kaart wilde vegen door pure uithongering.
      Uiteindelijk vraagt zij Cassie om samen met wederzijdse vriend Nick, die de Oekraïense taal beheerst, het dagboek naar het Engels te vertalen.

Een schrijnend en indringend verhaal over liefde en overleven, over hoop en doorzettingsvermogen onder de meest barre omstandigheden.

                           

                                    Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 

Klik HIER voor alle biebverhalen