Gouden jaren

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 

John Boyne: Toen de wereld brak (2022/405 pag.)

Eindelijk dan toch het vervolg op De jongen in de gestreepte pyjama: het verhaal van Gretel, dochter van de kampcommandant.

      In 1946 vluchten Gretel en haar moeder met valse paspoorten naar Frankrijk, waar ze een armoedig leven leiden en constant op hun hoede zijn voor ontmaskering. Na de dood van haar moeder belandt Gretel in Australië, waar ze door stom toeval Kurt tegenkomt op wie ze als jong meisje al verliefd was. Hij heeft inmiddels een gezin en leidt een goed leven.
      Gretel wil hem aangeven, maar beseft dat zij dan zelf degene zal zijn die alle haat en venijn over zich heen zal krijgen. Beiden zullen moeten dealen met hun eigen schuldgevoelens. Uiteindelijk komt Gretel in 1953 in Londen terecht, waar zij jarenlang een tamelijk gelukkig en luxe leven leidt samen met haar man Edgar, die op de hoogte is van haar verleden. In 2022, kort na het overlijden van Edgar, krijgt het appartement beneden haar nieuwe bewoners. Een beroemd filmechtpaar met een kind, waar ruzies en mishandeling aan de orde van de dag zijn. Als het kind hiervan de dupe dreigt te worden voelt Gretel zich genoodzaakt in te grijpen i.p.v. weg te kijken.

Weer een weergaloze John Boyne: briljant geschreven met veel empathie voor de personages en vol verrassende wendingen.

 

Jaap Robben: Schemerleven (2022/306 pag.)

 

Ik kan het niet beter samenvatten dan de tekst binnenin de boekomslag: Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto.
      Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf. Tot Frieda op 81-jarige leeftijd weer alleen is en het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.

PRACHTIG!

 

 

 

Maggie Shipstead: De grote cirkel (2022/667 pag.)

Nadat Marian Graves en haar tweelingbroertje Jamie in 1914 als baby worden gered na een schipbreuk, worden ze opgevangen door hun excentrieke oom, een bekend kunstschilder, in Montana. Ze worden vrij opgevoed. Marian is een rebelse durfal, Jamie een lezer en artistiekeling.
      Tijdens een ontmoeting met enkele piloten ontstaat Marians levenslange fascinatie voor vliegen. Als zij 16 is biedt een door dranksmokkel rijk geworden man haar een vliegtuig en vlieglessen aan, in ruil voor haar diensten.
      Uiteindelijk wordt zij een van de eerste vrouwelijke piloten van een Starfighter en een van de eerste vrouwelijke luchtvaartpioniers die een reis om de wereld maakt van pool tot pool. Haar broer Jamie maakt naam als kunstschilder. In 2014 wordt Hadley Baxter gecast om Marian te spelen in een film die draait om haar Verdwijning op Antarctica.
      Om zichzelf zo goed mogelijk te kunnen inleven in het karakter van Marian leest zij alle informatie die beschikbaar is, raakt gefascineerd door haar leven en gaat ook zelf op onderzoek uit, waarbij zij een bizarre ontdekking doet. Een zinderende en avontuurlijke roman over vriendschap en andere soorten liefde, maar vooral over de honger naar zelfbeschikking van zowel Marian als Hadley.

Een bijzonder onderhoudende goed geschreven pageturner, maar de jubelende recensies vind ikzelf lichtelijk overdreven.

 

Maria Nikolai: Gouden jaren (2022/446 pag.) Deel 2 van de Chocoladevilla-serie

Stuttgart, 1926. Na de dood van hun vader, trekt de jonge, avontuurlijke Serafina in bij haar halfbroer Victor op het prachtige landgoed van de familie, de chocoladevilla. Victor en Judith bestieren samen de goedlopende chocoladefabriek en hun dochtertje Victoria toont ook al interesse.
      Zoon Martin studeert inmiddels aan het conservatorium en is een begenadigd pianist. Ook Karl, broer van Judith, is mede-eigenaar van de fabriek, maar hecht ook aan zijn vrijheid en het liederlijke uitgaansleven. Zijn rustige tweelingbroer Anton is pianobouwer met een eigen zaak.
      Het klikt tussen Serafina en Karl en samen storten ze zich in het uitgaansleven. Wanneer Serafina Anton ontmoet wordt ze stapelverliefd. Helaas heeft hij al min of meer een vriendin. De chocoladefabriek wordt geconfronteerd met sabotage, waardoor de productie dreigt te stagneren. Serafina wordt gechanteerd door foto’s uit haar verleden, maar mag niets laten merken. Als Martin een concert gaat geven in Stuttgart veroorzaakt dit bij Judith en Victor een enorme spanning, omdat Max daar ook bij aanwezig zal zijn.

Kortom: weer een meeslepend vervolg vol liefdesperikelen en verrassingen.

 

Voor de liefhebbers van feelgood romans (in de stijl van Julia Quinn):

Evie Dunmore: De hertog op zijn knieën (2021), De charmante schurk (2022), De ruige heer (2022)


                           

Manuela Inusa: Valerie Lane (2021/2022)

 

 

Hedendaagse 6-delige fijne serie over 5 bijzondere winkeltjes in Valerie Lane, een klein Engels winkelstraatje met een bijzondere uitstraling.

       Deel 5 is net verschenen.

 

                           

                                    Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.
                                    En een gezond en liefdevol 2023

 

 

 

Klik HIER voor alle biebverhalen