De zwemclub van Shelly Bay 

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.


Nina Polak: Buitenleven (2022/238 pag.)

 De vriendinnen Rivka en Esse hebben al jaren een wat moeizame relatie en willen meer rust en stabiliteit in hun leven brengen met meer tijd en aandacht voor elkaar. Ze verlaten de hectische stad en gaan in een klein dorp wonen, in een oud huis met een diepe tuin. Beiden doen moeite om te wennen aan hun nieuwe leven, maar al gauw blijkt dat ieder voor zich andere verwachtingen en verlangens heeft en dat kun karakters steeds vaker botsen.
      Als zij kennismaken met de bekende TV-psychiater Eva, die een kat-en-muisspel met hen speelt, ontstaat een broeierige sfeer die de geliefden steeds verder uit elkaar drijft.

 Een bijzonder mooie weergave van het binnen een relatie elkaar niet kunnen bereiken door onuitgesproken gevoelens, verlangens, wantrouwen en jaloezie, aangewakkerd door kwalijke manipulatie van buitenaf. Mooie schrijfstijl met een vleugje cynische humor.



Eva Posthuma de Boer: De hand van Mustang Sally (2022/288 pag.)

 

Rijk en Louise wonen samen met hun dochter Janna en zoontje Abel aan een dijk. Als op een dag Abel wordt doodgereden door een vrachtwagen stort hun hele wereld in. Rijk duwt het verdriet weg door zich op zijn schilderwerk te storten, Louise verdrinkt in haar verdriet en Janna wordt aan haar lot overgelaten.
      Als jaren later zoon Kjeld wordt geboren kan Louise geen liefde voor hem voelen. De enige houvast voor Janna is Miriam, haar buurmeisje, met wie zij stiekem contact heeft via de heg. De roman volgt de bewoners aan een dijk over een periode van 40 jaar. Drie gezinnen, door generaties heen beïnvloed door tragische gebeurtenissen uit het verleden, cirkelend rond de ongrijpbare Kjeld.


Ontroerend verhaal vol empathie voor de personages, zonder vals sentiment.

 


Sophie Green: De zwemclub van Shelly Bay (2021/379 pag.)

 

Marie zwemt al haar hele leven bij zonsopgang in zee en sinds haar man is overleden geeft deze dagelijkse gewoonte haar extra houvast. Theresa wordt opgeslokt door haar drukke leven met een veeleisende man en opgroeiende kinderen en sluit zich bij Marie aan om ’s ochtends vroeg te zwemmen.
      De 25-jarige verpleegster Leanne zoekt afleiding, want hulp bieden is een stuk makkelijker dan om hulp vragen. Elaine is net verhuisd vanuit Engeland en heeft in Australië geen andere vrienden dan haar man (een drukbezet arts) en de fles. De vier vrouwen ontmoeten elkaar bij toeval op het strand en besluiten elke ochtend gezamenlijk te zwemmen. Langzaam maar zeker ontstaat een zo’n hechte vriendschap, dat ze elkaar volledig vertrouwen en voor begrip en ondersteuning bij elkaar terecht kunnen, want: alle vier kampen ze met onverwerkte trauma’s.

Mooie psychologische roman.



Sarah Goodwin: Gestrand
(2022/333 pag.)

 De onzekere Maddy wordt tot haar verrassing geselecteerd om deel te nemen aan een ambitieus tv-programma, waarbij een groep van 10 personen moet zien te overleven op een onbewoond Schots eiland. Er gaat een cameraploeg mee, die alles vastlegt.
      De groep, bestaande uit 5 vrouwen en 5 mannen, is heel divers en al gauw zijn er personen die het leiderschap claimen en personen die meteen buiten de boot vallen, zoals Maddy. Als het voedsel opraakt, de boot die hen weer zou ophalen niet verschijnt, geldt helemaal het recht van de sterkste (met de grootste mond), wordt de ontstane dictatuur alleen maar sterker en gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet. Uiteraard moet iemand de schuld krijgen. Allen wijzen naar Maddy, waarna zij wordt opgejaagd.

Een bloedstollende thriller met een kwalijke rol voor de makers van het programma, die uit sensatiezucht duidelijk van plan waren om de boel te laten escaleren.

                                   

Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 

 Klik HIER voor alle biebverhalen