De belofte van het weesmeisje

Martine van Bree-Jonink is vrijwilligster bij de bibliotheek in Bellingwolde. Zij leest drie tot vijf boeken per week en doet dat al ‘’een leven lang’’. Hier zijn haar nieuwste leestips.

 
Irma Joubert: Een thuis in Afrika (2021/528 pag.)

 Derde deel van de trilogie, die begon met Hildegard. De jonge Oswald von Stein, overtuigd nazi, is majoor in het Duitse leger en komt na de verschrikkingen van de Slag om Stalingrad terecht in een Siberisch krijgsgevangenenkamp, een hel. Na zijn uiteindelijke vrijlating komt hij tot de ontdekking dat het Duitsland uit zijn verleden niet meer bestaat.
      Na de bombardementen op Londen wordt in 1940 de jonge Charles geëvacueerd naar Schotland, waar hij bij zijn tante Grace mag wonen. Er groeit een innige band tussen hen en ze zijn dol op elkaar. Maar Grace is al oud en weet dat haar einde nabij is. Zij roept de hulp in van de voogd van Charles, die hem tegen zijn zin meeneemt naar Zuid-Afrika.
      Zowel Oswald als Charles belanden op een boerderij in het Bosveld, waar zij Mentje en Hildegard (stiefmoeder van Oswald) ontmoeten en een nieuw leven opbouwen. En zo worden de hoofdpersonen uit de drie delen met elkaar verenigd.

Een mooie afsluiting van een boeiende trilogie.

 

 Benjamin Myers: De onderstroom (2021/253 pag.)

 

 Kort na WOII verlaat de 16-jarige Robert zijn geboorteplaats, op zoek naar werk en avontuur.
      Hij loopt naar de oostkust en geniet van het landschap, zijn hapsnap baantjes en vooral van zijn vrijheid. Nu kan dat nog voordat hij, net als zijn vader en grootvader, de mijn in zal moeten. Dan ontmoet hij Dulcie, een veel oudere, ongewone, zeer onafhankelijke vrouw, die wars is van conventies. Zij kookt voor hem, hij doet allerlei klusjes voor haar en naarmate ze elkaar beter leren kennen voeren ze steeds diepgaandere gesprekken. Dulcie heeft veel gereisd, is breed onderlegd en stimuleert Robert te streven naar een zinvoller leven, want hij heeft meer in zijn mars dan hij zelf denkt. Hun onverwachte vriendschap zal hun leven voorgoed veranderen.

Schitterende roman vol warmte en vriendschap. Een lust om te lezen.

 

 Edouard Louis: twee autobiografische literaire romans

   In
 
Ze hebben mijn vader vermoord (2018/75 pag) geeft de auteur een indringend  portret van zijn laagopgeleide vader en de erfelijke en maatschappelijke factoren die hem ten gronde hebben gericht. Tevens een politieke aanklacht tegen de Franse staat. .

   In
 
Strijd en metamorfose van een vrouw (2021/106 pag.) beschrijft hij zijn jeugd in armoede met een dominante vader en een steeds depressievere en slaafse moeder. Edouard is altijd een wat meisjesachtige jongen geweest. Zijn vader veracht hem, zijn moeder begrijpt hem maar weet er niet mee om te gaan.
      Als hij gaat studeren in Parijs wordt de afstand tussen moeder en zoon steeds groter. Uiteindelijk is zij in staat zichzelf te bevrijden uit haar huwelijk en een nieuw leven op te bouwen.

   Geschreven in een bondige stijl en korte hoofdstukken, invoelend en teder.   Een juweeltje! Zijn nieuwste boek Veranderen: methode is net verschenen.

 

Corina Bomann: Sophia’s triomf (2022/443 pag.)

 Na beëindiging van haar contract bij Elizabeth Arden neemt Sophia contact op met Madam Helena Rubinstein, die weer volop aan de weg timmert in New York. Zekerheidshalve trouwen Darren en Sophia om niet weer te worden geconfronteerd met een belemmerende clausule. Sophia’s grootse wens is haar studie scheikunde te voltooien en Madam biedt aan deze studie te betalen op voorwaarde dat zij daarnaast ook economie gaat studeren en deeltijds voor haar komt werken.
      Als Darren een baan krijgt bij de concurrent Revlon en Sophia omkomt in het werk, ontstaan er scheurtjes in hun relatie. Na de aanval op Pearl Harbor meldt Darren zich als vrijwilliger aan bij het leger en gaat vechten in Frankrijk. Dan krijgt Sophia het bericht dat hij wordt vermist en ook na de oorlog lijkt hij spoorloos verdwenen.

Weer een heerlijk boek en een mooie afsluiting van deze trilogie. Vertrouw niet op het verhaal op de achterkant van het boek, want dat klopt voor geen meter.

 

Anne Jacobs: De belofte van het weesmeisje (2022/446 pag.)

 

 

Deel 5 van de serie gaat over de lotgevallen van Paul en Marie en hun familie tijdens de jaren 1935 en 1936. Hitler is aan de macht en er worden keer op keer strengere wetten ingesteld die betrekking hebben op het weren van Joden. Ook Paul en Marie ontkomen hier niet aan omdat Marie Joodse voorouders heeft en dus ook hun kinderen met het Joodse bloed zijn “besmet”.
      Paul krijgt van hogerhand het dringende advies om van zijn vrouw te scheiden omdat hij anders alles zal kwijtraken. Paul peinst hier niet over, maar Marie zoekt naar een andere oplossing.

Weer een boeiende en spannende roman, waarin veel gebeurt.

 


Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.

 

 Klik HIER voor alle biebverhalen