De Kerstpakkettencommissie pakt uit

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Op woensdag zie ik door het keukenraam de gele auto van de postbode voor de deur stoppen. Mijn favoriete postbezorgster met de vrolijke zwarte paardenstaart zwaait me vanaf het oprijpad enthousiast tegemoet met een kaart in de hand. Benieuwd wat ze heeft gebracht, loop ik even later naar de brievenbus. Een kaart van mijn werkgever. Wat leuk! Een kaart! In de brievenbus! Ik lees hem en zie naast de beste wensen dat ik zelf mijn kerstcadeau mag bestellen.
      Tja…. je zal maar werkgever zijn in het jaar 2021. Je weet dat het voor je personeel een onvoorzien zwaar jaar is geweest. Hoe houd je je werknemers en klanten vast in een pandemie van deze omvang. Je wilt je personeel belonen, maar hun inzet is met geen goud te betalen. Hoe houd je mensen vast, letterlijk - mag niet in verband met mogelijke besmetting, figuurlijk - ja, maar hoe dan.

      Nou, met een waardering als deze - bijvoorbeeld.

Ook in bibliotheekland zijn er veel collega’s het slachtoffer geworden van het onverwacht binnenstormende Coronavirus. Collega’s die hieraan geliefden of vrienden zijn verloren, collega’s die hierdoor familie moeten missen. Het is niet te beschrijven, het is niet te troosten.


Concept

     

En dan komt er de decembermaand. De maand van de Kerstpakketten. Wat en hoe. Bij ons, voor het personeel in de Groninger bibliotheken, zo’n 800 vrouwen… en een paar mannen…. heeft de ‘Kerstpakkettencommissie’ contact gezocht met mijntinteling.
     
Iedereen, betaald en vrijwillig personeel, krijgt een mooie cadeaubon. Bij ons geen dozen met producten die een jaar later nog in je keukenkast staan. Fijn zelf kiezen wat je leuk en lekker vindt.

 

Mezelluf

In de kaart die thuis bezorgd werd, wordt naast bemoedigende woorden de website vermeld waar ik iets leuks voor mezelf kan uitkiezen. Ik dacht - ik heb niks nodig, ik heb alles al. Mijn man, moeder, kinderen, kleinkinderen, mijn vrienden en andere geliefden.
      Ik kan via mijntinteling ook mijn kerstgratificatie schenken aan een goed doel. En wat er toen gebeurde vond ik vreemd van mezelf….. ik twijfelde….. en besloot: het goede doel ben ik dit jaar, ik bestel iets gewoon voor mezelluf.

       Ik kies een gadget - een draadloze telefoonoplader mèt luidspreker. Zo kan ik in de badkamer fijn naar radio 1 luisteren terwijl ik sta te poedelen. Ben nieuwsgierig of het geluid echt beter is dan uit mijn telefoonluidspreker. Het is per slot van rekening een gadget nietwaar…

      Op ons Intranet bedank ik mijn werkgever, alles gaat immers tegenwoordig digitaal. Ik kan er maar moeilijk aan wennen.

      Mijn wens voor volgend jaar? Dat we met ons team weer net zo verbonden blijven als in het afgelopen jaar, ondanks alles. Dat we elkaar blijven motiveren om door te gaan met ons prachtige werk. Trots, dat ben ik en dankbaar voor ons sterke teamwork in de bibliotheek van Bellingwolde.


Fijne Feestdagen en een Gelukkig 2022!

              

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen