KURFÜRSTENDAMM-SAGA

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Wat nou als je van tv-kijken houdt? Niks leuks te vinden in deze tijd van het jaar. Veel mensen hebben tegenwoordig een abonnement op een of andere streamingdienst. Maar ja, wat kies je dan? Ik ontdekte een prachtige serie - op dvd - in de bieb. Deze bleek ook op Videoland te bekijken. Een echte aanrader.

Daarom, deze tip.  Met bijbehorende tekst.

            

(Scenarioschrijfster Annette Hess heeft weer een prachtige film gemaakt. Misschien kent u haar nog van ‘Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.’)

Dansschool

In het Berlijn van de jaren 50 leidt Caterina Schöllack een gerenommeerde dansschool. Haar grootste bekommernis is het uithuwelijken van haar drie dochters. Eva en Helga voldoen aan alle verwachtingen, maar Monika – de middelste dochter – is wat eigenzinniger.
      Zij verkiest de choquerende rock-‘n-roll cultuur boven de talloze tradities die Caterina zowel thuis als in haar dansschool krampachtig in stand probeert te houden. Dit zorgt voor heel wat wrevel en spanning in de familie.

             


Wirtschaftswunder

Berlijn 1959. Drie jaar na de eerste miniserie keren we terug naar Berlijn, naar moeder Caterina Schöllack en haar drie dochters die elk op hun manier een eigen leven proberen op te bouwen tijdens het Wirtschaftswunder en de opkomst van de vrouwenbeweging.
      Monika probeert het samen met Freddy te maken als muzikant en danseres. Haar conservatieve moeder en manager houdt hen echter voortdurend in het oog. Monika lijkt haar eigen weg te volgen, maar voelt zich niet gelukkig. Ze wil niets liever dan de voogdij terugkrijgen over haar dochtertje Dorli, dat bij haar zus Helga leeft.
      Ondertussen probeert Helga, die de homoseksualiteit van haar man Wolfgang heeft geaccepteerd, een goede moeder te zijn. Haar liefde voor Wolfgang en haar verlangen naar een burgerlijk leven worden echter op de proef gesteld wanneer ze ontdekt dat Wolfgang een minnaar heeft. Eva rebelleert juist tegen het overheersende gedrag van haar oudere man, professor Fassbender. Hun huwelijk is nog altijd kinderloos en Eva voelt zich tekortschieten in haar rol als vrouw van een professor. Wanneer Monika’s leven en carrière op een dieptepunt belanden, besluit ze dat het tijd is een nieuwe weg in te slaan voor haarzelf en haar dochter Dorli. Daarmee zet ze het leven van haar familie opnieuw op zijn kop.

      Vanuit het huidige perspectief lijken de jaren vijftig ver weg. De opkomst van de #MeToo-beweging toont echter aan dat mannen en vrouwen nog altijd geen gelijke leden van de samenleving zijn.

 
ROCK-‘N-ROLL IN EEN STEUNKORSET

           


Volwassen

De sombere jaren vijftig zijn voorbij. In de swingende jaren ’60 zijn de Schöllack zussen volwassener, standvastiger en energieker dan ooit tevoren in hun zoektocht naar onafhankelijkheid. Ondanks de zwierigere kleuren en vernieuwende mentaliteit is de Duitse samenleving niet zo vrij als ze beweert te zijn. Ook hun moeder Caterina blijft een eigenwijs bastion van strenge zeden.

      Dit derde deel van de Ku’damm-saga gaat over huwelijk en emancipatie, huiselijk geweld, teleurstellende relaties, onderdrukte homoseksualiteit, het Eurovisiesongfestival en de schaduw van het nazi-tijdperk.

De cast is fantastisch. Stuk voor stuk passen de acteurs in hun rol, niet eentje uitgezonderd. Ze spelen allemaal de sterren van de hemel. Als je deze types tot je vriendenkring mag rekenen heb je nooit meer een saaie dag.

      Niet gezien?
Leen ze dan in de bieb!

       

 

          Klik HIER voor alle biebverhalen