Reserveringsbriefjes & raaplijsten

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Er ligt sneeuw, het vriest dag en nacht - het is prachtig winterweer. Ik glibber in mijn auto op mijn gemakje naar de bieb. Wat is het mooi onderweg.  
      Als ik aankom op de besneeuwde parkeerplaats zie ik Bineke en Dity ook arriveren. Arm in arm lopen we naar de bibliotheek - het is glad.

 

 

 

 

 

      Lekker
    warm

 

 

   Binnen is het lekker warm. We zetten ons mondkapje op en leggen de gereserveerde boeken klaar om af te halen. ‘Gezien de koude wind zal er wel niemand komen,’ hoor ik de dames tegen elkaar zeggen.
      Op sneakers en met stappentellers aan de broekriem maken we heel wat meters om reserveringen uit de kasten te verzamelen. We gaan vanmiddag voor 10.000 voetstappen! Die gaan we halen!
      Ik print de raaplijsten uit en zie vanuit mijn ooghoek iemand de glazen schuifdeuren van het voorportaal binnen komen. Het is de dame van de reserveringsbriefjes in onze brievenbus - mevrouw Bosgraven.


Reserveringsbriefje


Ze heeft keurig een mondkapje voor en…. een beslagen bril - tja die mondkapjes hé en dan ook nog die kou. Ik zie haar dreutelen in de hal en loop naar haar toe. Verwelkom haar vanachter de glazen toegangsdeur en wijs waar de reserveringen staan.
      Ze hoort me wel, maar ziet me niet. Ze wil haar bril afzetten, maar het pootje blijft in het mondkapje steken. Ze hangt het ding aan één oor. ‘Hèhè,’ pruttelt ze me gefrustreerd toe, ‘wat een gedoe.’

Jij bent de eerste die ik zie en spreek vandaag en dan ben ik ook nog op de fiets gekomen over die gladde wegen….maar wat ben ik blij!’ ‘Zo blij met de boeken, kan ik weer lekker lezen als ik straks thuis ben.’

Wij zijn blij met mevrouw en de andere lezers die na haar komen- lang leve de bieb - want… ook in deze tijd gelden voor onze branche de uitleencijfers!

Raaplijsten

De raaplijsten- oh ja… Dit zijn aanvragen van boeken uit onze collectie in Bellingwolde die leners uit andere bibliotheken in de provincie Groningen  hebben gereserveerd. Ook deze mensen zitten met smart te wachten tot wij hun aanvragen uit onze kasten hebben geplukt en ze naar hun thuisbibliotheek hebben gestuurd.
      Onze boeken reizen naar Veendam, Winschoten, Delfzijl, Stadskanaal, Spijk, Appingedam, Leek, Haren, Groningen, Ter Apel, Vlagtwedde. Blijham, Grootegast, Winsum en nog veel meer mooie Groninger steden en dorpen. Voor de crisis stuurden wij zo’n 25 boeken per week de provincie in - nu zeker 100! Dus hup, werk aan de winkel.


NieuwsberichtGewoon de telefoon

Vanwege het overdonderende succes van de afhaalservice krijgen we hulp van onze klantenservice in Groningen. Klanten die niet zo digivaardig zijn om via internet boeken te reserveren - mogen dit voortaan telefonisch doen. Een hemelse oplossing, voor ons en de klanten. Ik heb nu al medelijden met mijn collega’s die de klantenservice bevrouwen, want het is me een potje druk - zo druk hadden wij het nog nooit en nu zij dus ook.

      De sterke mannen die de boekenkratten bij ons ophalen kunnen het werk ook amper bolwerken. Expeditie-man André post op ons Intranet:

‘Er zijn bibliotheken die, om ongeduldig geklop op de deur te voorkomen, het licht uitlaten als ze aan het werk zijn, (merk ik op mijn expeditietochten door de provincie).

Soort blindenbibliotheek, dus.’

Collega Aaf

Na de eerste telefonische bestel-hulpdag schrijft collega Aaf van de Klantenservice:

Wanneer we s avonds in de app-groep van de klantenservicemedewerkers nog even terugkijken op deze hectische dag en we elkaar zo ongeveer de hemel in prijzen voor het vele werk dat er verzet is, gooi ik in de app-groep dat de beide 60-plussers die de ochtenddienst draaiden blijkbaar nog lang niet versleten zijn. Over dat ik op dat moment als een vaatdoek op de bank hang, zwijg ik.

 

Net als een aantal vrijwillige medewerkers van onze bieb die aansluitend aan hun dienst nog ‘even’ boeken bezorgen bij onze lezers. Ik denk zeker te weten dat één daarvan bij thuiskomst eerst een lekker warm bad neemt…de rest valt als een blok in slaap - ook op de bank, gelijk Aaf….
      Zo zorgen we voor een mooie dienstverlening en voor elkaar - klinkt een beetje soft, maar zo is het wel.

   

 

 

   Klik HIER voor alle biebverhalen