Het ‘verbadderde’ boek

(Door Marga de Graaf, bibliothecaressse te Bellingwolde)

      Mevrouw Withaar stapt in bad, met een boek - een bibliotheekboek.

      Holland; het nieuwste boek van Rodaan Al Galidi.

      Ze ontspant, leest. Haar spieren warmen op en verslappen - de benen, de armen, de handen. Ook haar rechterhand met daarin het bibliotheekboek - ze verliest de grip waardoor het boek uit haar vingers glipt en in het water langzaam onder het badschuim uit zicht verdwijnt.
      De adrenaline stroomt ineens weer door haar lijf; ze stuift omhoog uit het warme badwater en grijpt het boek van de bodem.

      Ze was de eerste lener, het boek was net binnen, speciaal voor haar aangeprezen door een bibliotheekmedewerker. Lichte paniek overvalt haar. Weg is het gevoel van zorgeloosheid.

       Ze blaast de kaarsjes uit, neemt nog een slokje rode wijn, stapt uit bad, en legt het bibliotheekboek op de verwarming te drogen. Meer kan ze er op dit moment niet aan doen.

Haar adrenalinepeil daalt, ze stapt in bed naast meneer Withaar, die al in diepe slaap is - kruipt zachtjes tegen zijn warme rug en zakt weg in dromenland.
      De volgende dag opent ze haar ogen, het eerste wat ze ziet is het verkreukelde, inmiddels opgedroogde, bibliotheekboek dat op de radiator ligt. Ze schaamt zich om met zo’n exemplaar naar de bieb te gaan, maar ja - het moet toch vindt ze.

      Ze stapt met dit troosteloze exemplaar de bibliotheek binnen. ‘ Is Marga er ook?’, vraagt ze aan Elly. Ik hoor mijn naam en zie mevrouw Withaar in het kielzog van Elly naar mijn kantoor lopen. Normaal gesproken heeft mevrouw een wat ingetogen huidskleur, nu zie ik hoogrode konen.

      Als ik het verhaal heb aangehoord, probeer ik haar gerust te stellen.

Maar ja…. een ‘verbadderd boek’ moet wel vergoed worden, zodat we weer een nieuw exemplaar kunnen aanschaffen. Mevrouw slaakt opgelucht een diepe zucht en lost graag haar schuld van 20 euro in. Ik schrijf het boek af, zij krijgt het mee naar huis en wij schaffen een nieuw exemplaar aan. Duurt 6 weken voordat we het weer in ons bezit hebben, maar ondertussen is er voor de liefhebbers nog voldoende te lezen van deze talentvolle prachtige schrijver Rodaan Al Galidi. Wat een mooi mens.
     
                 


Toneel

Van het boek ‘ Hoe ik talent voor het leven kreeg’ is een toneelvoorstelling gemaakt door Orville Breedveld en George Elias Tobal.
      Helaas zijn de voorstellingen voorlopig afgelast in verband met het Covid 19-virus. Vóór maart 2020 kreeg het toneelgezelschap lovende recensies:

     “Aan de emotionele lading van deze geïnspireerde voorstelling ontkom je niet.” – NRC

 Als het stuk weer opgevoerd gaat worden - ga ik zeker kijken.
      Als kers op de taart een zeer mooi interview van Adriaan van Dis met een ontwapenende Rodaan Al Galidi.

En Mevrouw Withaar?
      Die ligt toch weer in bad met een bibliotheekboek. Nu met Ilja Leonard Pfeijffer.

 
 

 

 


     Klik
HIER voor alle biebverhalen