Veel leesplezier dit jaar

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

       Martine van Bree is al een aantal jaren vrijwillig medewerker van onze bibliotheek. Een veellezer.
      Zij geeft in het maandelijkse huis-aan-huis blad ‘De Bellingwedder’ boekentips voor liefhebbers.

      Wij hebben in één van onze boekenkasten een speciaal plekje gereserveerd voor haar leestips en de bijbehorende boeken. Onze klanten maken daar graag gebruik van, want ‘haar’ boeken zijn zeer populair. 
      Zij en ik wensen u veel leesplezier in dit nieuwe jaar.

 

Cristina Caboni: De verloren brief (2018/335 pag.)

Sofia, restaurateur van antieke boeken, krijgt een exemplaar in handen van haar meest geliefde schrijver uit begin 19e eeuw en treft, verborgen in de omslag, een handgeschreven brief aan van waarschijnlijk de boekbindster.
      Zij voelt zich emotioneel betrokken bij hetgeen zij leest en gaat samen met een grafoloog op zoek naar deel 2 en deel 3, in de hoop meer te weten te komen over het leven van de briefschrijfster en misschien wel over haar relatie met de auteur.
      Het zoveelste boek waar aan de hand van gevonden documenten een leven uit het verleden wordt gereconstrueerd met impact op de huidige tijd.

Ondanks wel erg veel toevalligheden toch intrigerend, mede dankzij de vlotte schrijfstijl en bijzondere personages in zowel heden als verleden.


Diney Costeloe: Familie op de vlucht (2019/349 pag.)

Roman over de wanhopige zwerftocht van een Joodse familie in Duitsland om aan de nazi’s te ontkomen. Ruth en Kurt ervaren dat hun vier kinderen steeds meer getreiterd en vernederd worden naarmate er steeds meer verboden komen voor Joden. Als Kurt wordt opgepakt, hun winkel in brand wordt gestoken en Ruth ternauwernood zichzelf en de kinderen weet te redden, probeert zij een veilig onderdak te vinden. Al gauw komt ze erachter dat ze nergens veilig is, want overal zijn verraders of niet te vertrouwen corrupte ambtenaren, ex-buren, etc.

      Uiteindelijk worden eerst de kinderen gered door de kindertransporten naar Londen. Op zich een bijzonder invoelend boek, maar ook het zoveelste in het genre over de Jodenvervolging.

Het sluit wel mooi aan bij haar eerdere roman Het meisje zonder naam over diezelfde kindertransporten.



Cora Carmack: Finding it (2016/279 pag.)

In het begin denk je: de zoveelste chicklit vol zinderende seks. Gewoon doorlezen en dan volgt een mooi liefdesverhaal. Kelsey is de weg kwijt in haar leven en gaat op kosten van de creditcard van pa door Europa reizen, op zoek naar avontuur.
      Vanaf haar twaalfde heeft zij zich geharnast en leeft continue met een masker op van vrolijke lichtzinnigheid. Zij zoekt vergetelheid in met name de drank. Dan ontmoet zij Jackson Hunt, die haar redt uit penibele situaties.

      Wederzijdse sterke aantrekkingskracht zorgt ervoor dat ze een tijd samen gaan reizen, als vrienden. Ze raken steeds meer met elkaar vertrouwd, maar beiden hebben ze zo hun eigen geheim dat ze niet willen delen, uit angst elkaar kwijt te raken.

 

 

Sue Moorcroft: Die zomer in Italië (2019/379 pag.)

Op zijn sterfbed belooft Sofia haar vader dat zij zijn geboorteplaats in Umbrië zal bezoeken en op zoek zal gaan naar nog in leven zijnde familie. Verder wil hij dat ze na de jarenlange zorg voor hem eindelijk de genoegens van het leven gaat ontdekken, op reis gaat en het belangrijkste: gelukkig wordt. In het kleine dorpje in Italië gaat Sofia aan de slag als serveerster in een hotel.
      Daar leert ze de 18-jarige Amy kennen, die van huis is weggevlucht toen ze ontdekte dat haar vader niet haar biologische vader is waardoor ze met zichzelf geen raad weet. Sofia bekommert zich om haar. Maar iemand anders ook, ene Levi heeft in de ogen van Sofia een ongezonde belangstelling voor de veel jongere Amy. Het zou zijn dochter kunnen zijn!

Enfin, een heerlijk ontspannend liefdesverhaal.


Nora Roberts: Onderstromen (2019/478 pag.)

Zinderende roman over geweld en geestelijke misbruik binnen een hoog in aanzien staand gezin in een idyllisch stadje. De kinderen Zane en Britt leven continu in angst omdat de vader het gezin terroriseert, hun moeder regelmatig in elkaar slaat en haar en zijn kinderen als zijn bezit beschouwt. Tot de dag dat Zane zijn zus verdedigt en in opstand komt, hetgeen resulteert in gevangenisstraf voor zowel de vader als moeder. Zane en Britt groeien op bij hun liefhebbende tante en grootouders, maar zijn voor het leven getekend.

      Als succesvolle advocaat keert Zane terug naar zijn geboortedorp en ontmoet daar de vrolijke en extroverte landschapsarchitecte Darcy, die in werkelijkheid ook een diep trauma met zich meedraagt.

En verder verklap ik niets: gewoon lezen! Spannend tot het eind.


Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.
      Vrijwillig medewerker van de Bibliotheek in Bellingwolde

 
Klik HIER voor alle biebverhalen