De leesmaand December

   (Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

      Martine van Bree is al een aantal jaren vrijwillig medewerker van onze bibliotheek.
      Zij is een echte lettervreter.
      Geeft in het maandelijkse huis-aan-huis blad ‘De Bellingwedder’ boekentips voor liefhebbers.

      Wij hebben in één van onze boekenkasten een speciaal plekje gereserveerd voor haar leestips en de bijbehorende boeken. Onze klanten maken daar graag gebruik van. Sterker: ‘haar’ boeken zijn zeer populair.
      Voor de donkere leesmaand december heeft zij de volgende tips.

 

Nikola Scott: De schaduw van mijn moeder (2018/473 pag.)

 

In 1958 wordt de jonge Elizabeth naar het landgoed van rijke familie gestuurd, zodat ze de laatste dagen van haar zieke moeder niet hoeft mee te maken. Daar wordt ze verliefd en beleeft, naïef als ze is, de mooiste tijd van haar leven.
      Tientallen jaren later wordt haar dochter Addie, een jaar na de plotselinge dood van haar moeder (Elizabeth) geconfronteerd met een vreemde vrouw, die beweert haar halfzus en naar later blijkt zelfs haar tweelingzus te zijn. Samen proberen ze te achterhalen waarom ze ooit gescheiden zijn en wie hun biologische vader is/was.

Intrigerende goed geschreven familieroman met verrassende wendingen.



Karen Viggers: De vrouw van de vuurtorenwachter (2019/443 pag.)

Haar dochter Jan, met wie zij altijd een moeilijke relatie had, wil dat haar moeder Mary naar een verpleeghuis gaat. Haar zoon Gilbert houdt zich wat afzijdig en haar lievelingszoon Tom vindt dat zij het recht heeft haar eigen beslissingen te nemen. Als Mary haar kleindochter vraagt haar te vergezellen naar het eiland Bruny wordt duidelijk dat zij van plan is daar te blijven tot aan haar sterven.
      Zij heeft alles tot in de puntjes gepland en wil herinneringen ophalen aan de mooiste jaren van haar leven, als vrouw van de vuurtorenwachter en moeder van opgroeiende kinderen. Maar andere herinneringen, aan haar verloren gegane grote liefde, neemt zij ook mee; daar kan zij niet onderuit door een brief die zij kort voor haar vertrek heeft ontvangen.

Mooie roman over lotsbestemming, loyaliteit, opoffering en gemiste kansen.


 
Nowelle Barnhoorn: De Tweelingparadox (2018/285 pag.)

Mooie, integere maar ook wel beklemmende roman over de eeneiige tweeling Mathis en Thomas. Met Mathis is niets mis, Thomas is behoorlijk lichamelijk gehandicapt, maar naar later blijkt, absoluut niet dom. Van jongs af aan moet Mathis zijn broer beschermen en hem betrekken in alles wat hij doet, met als gevolg dat hijzelf continu op zoek is naar zijn eigen individualiteit/identiteit.
      Volwassen geworden trekt Mathis als fotograaf de wijde wereld in en bezoekt plekken waar Thomas hardop over droomt. Vol schuldgevoel neemt Mathis steeds meer afstand; hij heeft toch recht op een eigen leven. Intussen is Thomas op zichzelf aangewezen en in hem groeit de acceptatie van zijn inmiddels aan bed-gebonden-zijn en komt hij tot het inzicht dat het leven de moeite waard is dankzij zijn dromen dat hij alles kan. Een hartverwarmende brief van Sophia (prachtige metafoor van de handdoek – pag. 280-282) breekt de aversie, rancune, boosheid van Mathis en mede daardoor vinden de tweelingbroers elkaar terug.

Boek van de Leeskring seizoen 2019/2020. Een boek dat je niet loslaat.


Rebecca Yarros: De laatste brief (2019/466 pag.)

Ella wordt op haar negentiende moeder van een tweeling en staat er alleen voor. Haar man heeft haar al voor de geboorte verlaten, haar ouders leven niet meer en van haar oma heeft zij een vakantieresort geërfd dat zij een nieuw leven wil inblazen. Het enige familielid dat nog in leven is, is haar broer, maar die is voor het leger op een geheime missie. Inmiddels is zij 24 als haar broer vraagt of zij brieven wil schrijven aan zijn beste vriend genaamd Chaos (codenaam). Over en weer klikt het tussen beiden en wanneer haar dochter nierkanker blijkt te hebben kan zij bij hem terecht met al haar angsten en onzekerheden.
      Zij kijkt ernaar uit dat haar broer, die gek is op de tweeling, met verlof komt en ook omdat Chaos heeft beloofd mee te komen. Dan sneuvelt haar broer, hoort zij niets meer van Chaos, maar staat er op een dag een man voor haar neus met de naam Beckett, die een “laatste brief” bij zich heeft, waarin haar broer zijn beste vriend vraagt voor Ella en de tweeling te zorgen. En: hij laat zich niet wegjagen, al is zij niet van zijn hulp gediend. Toch gaat zij hem steeds meer vertrouwen als hij een enorme steun blijkt te zijn in enerzijds zijn betrokkenheid bij haar zieke dochter en anderzijds haar gebrek aan tijd hierdoor voor haar zoon die hij als een “vader” compenseert.

Mooie roman over hoe twee getraumatiseerde mensen elkaar vinden en uiteindelijk vertrouwen. Soms misschien wat melodramatisch, maar zeker de moeite van het lezen waard.


Gemma Liviero: Ik laat je niet achter (2019/478 pag.)

Stefano, een Italiaanse ex-krijgsgevangene van de Russen zwerft door het verwoeste Duitsland op weg naar huis. Onderweg treft hij naast het dode lichaam van een vrouw een vierjarig jongetje aan, dat zich aan hem vastklampt. Samen vinden zij onderdak in een verlaten huis, maar de volgende morgen worden zij verrast door de eigenaar: Erich, een voormalige Duitse soldaat. De mannen vertrouwen elkaar niet, maar Stefano en de jongen mogen blijven. In de boerderij ernaast woont Rosalind, die zich vijandig opstelt en geen pottenkijkers wil ter bescherming van haar man Georg. Georg is gewond geraakt in de oorlog, heeft waandenkbeelden (over ene Monique) en wordt door zijn vrouw onder de kalmerende middelen gehouden. Via terugblikken in de tijd wordt duidelijk dat de levens van de drie Duitsers nauw met elkaar verweven waren en dat er geheimen zijn die het licht niet kunnen verdragen. Indringende roman over de oorlogsjaren in Italië en Duitsland, het Italiaanse maar ook Duitse verzet, dat families uit elkaar drijft, en over de schaamte, het ongeloof en gevoelens van wrok bij veel Duitsers na de capitulatie. Goed geschreven, spannend met een vernuftig plot.

Lees ook: Scherven van hoop (2016).Over een Nazi-arts, een Joodse vrouw en een klein meisje uit een Lebensborn-kliniek. Indringend.

 
Veel leesgroeten van Martine van Bree-Jonink.
      Vrijwillig medewerker van de Bibliotheek in Bellingwolde

 

 

 Klik HIER voor alle biebverhalen