Farid, Mozjgan & de familie Dinkla

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

Een aantal Inwoners van Bellingwolde is maandenlang gevolgd door een T.V,-ploeg van BNN/VARA voor het programma TYPISCH……
     
Vanaf 11 november op Nederland 2 (19.15 uur) kunt u ook celebreties uit onze bieb zien. In ieder geval onze dierbare klanten Farid en Mozjgan en familie van onze geliefde mevrouw Dinkla.


Afghanen

Farid en Mozjgan. Tien jaar geleden ontvluchtten zij Afghanistan en kwamen in het asielzoekerscentrum van Bellingwolde terecht: Na tal van omzwervingen door het land wonen ze daar nu samen met hun twee zonen.
      Farid komt met zijn kinderen boeken lenen in de bieb. We maken een gezellig praatje, zoeken samen een voorleesboek uit voor de jongens en altijd weer raak ik betoverd door zijn innemende glimlach. Na 10 jaar vindt hij de Nederlandse taal nog steeds moeilijk. Hij weet, dat hij nu de basis moet leggen voor hun toekomst.in Nederland. Samen weten we dat het goed komt; zij hebben intelligente kinderen en wij mooie voorleesboeken.

Het Gezin

       

Bij onze eerste en derde Interculturele High Tea met Poëzie, maakte Farid de hapjes.
      Of was het zijn vrouw? Ondoorgrondelijk die man. En altijd die lach.


Familie Dinkla

De familie Dinkla is al twee eeuwen boer in Bellingwolde. ''Typisch...'' volgt hier opa Willem, vader Pieter en zoon Willem: de vijfde, zesde en zevende generatie Dinkla's. Voorheen hadden de herenboeren personeel om het werk uit te voeren, maar tegenwoordig zitten ze zelf op de trekker.
   
            


Wij kennen mevrouw Dinkla. Een trouwe lener van boeken ‘ die inhoud hebben,’ zoals ze het zelf noemt. Een pronte dame van rond de 80 jaar. Getooid met een flinke bos wit krullend haar die haar krachtige gezicht en diepblauwe ogen omlijst. En een man die haar in de auto naar de bibliotheek brengt en daar ook wacht tot mevrouw haar linnen tasje vol leesvoer verzameld heeft voor de komende weken.

      Ze loopt met twee krukken, het gaat moeizaam, maar het gaat. Zelfstandigheid en trots zitten ingebakken bij deze vrouw; je kunt aan haar zien dat ze sterk is. Maar tegenwoordig laat ze zich graag door ons helpen; haar boeken ontvangen en uitlenen mogen wij doen, graag zelfs. ‘ Mar’ heb je nog boekentips?’ En als ‘Mar’ er niet is dan is mevrouw Dinkla zeer gecharmeerd van Elly. Zou ik ook zijn, maar dat terzijde. Wij houden van de statige mevrouw Dinkla.

      Beetje jammer dat de redactie van dit tv-programma ons niet heeft gevraagd ‘wie te interviewen.’ Of lezen ze dit blog niet?
Maar ja, je kunt niet overal een vinger in de pap hebben; trouwens met onze verhalen erbij had de VARA wel meer kans op de Televizierring gemaakt, maar ja…. dat wisten zij dan weer niet.

(Foto's: Marjon Lukje)

 

       Klik HIER voor alle biebverhalen