Leve de Pubquiz!

(Door Marga de Graaf, bibliothecaresse te Bellingwolde)

      Het is hot want iedereen doet het; zelfs omroep Max. En dan heb ik in ene geen zin - want ik wil graag iets nieuws - iets wat nog niemand heeft of doet. Maar ja … dat kan niet altijd.
      Dinsdagmiddag 13.00u. Vrijwilligersoverleg - lunchoverleg. Lunchoverleg? Ja!
  We nemen allemaal iets lekkers mee en peuzelen dat op tijdens onze vergadering. De hartige taarten met geitenkaas van Dity zijn favoriet en de gevulde eieren zijn ook zo op. Anneke verwent ons met heerlijke zacht smakende karnemelk, vers van de boer.

      Als we de agenda hebben afgewerkt, heeft Jouk nog een w.v.t.t.k’ tje.
  Ze wappert met een flyer die ze van onze welkomstwand in de hal heeft geplukt:


Wie doet er mee met de Pubquiz!


We kunnen het niet negeren, Als Jouk ergens haar zinnen op heeft gezet gaat het door. Ik hou er van.
      ‘Wie doet er mee?’, vraagt Jouk. Maximaal 6 mensen per team. Wij zijn met 11 personen; al snel melden zich 6 gegadigden. Huh? Wat een animo! Nu hebben we naast een Bibliotheekteam ook een Pubquizteam! Er valt 250 euro te winnen - dat zou een fijne aanvulling zijn voor ons jaarlijkse uitje. We besluiten de stoute schoenen aan te trekken.
      Op vrijdagavond 20.00 treffen we een volle zaal in het café van de ‘De Meet,’ het Multi Functionele Centrum waarin ook de bibliotheek is gehuisvest. Uit Bellingwolde en omgeving hebben zich 21 teams aangemeld; das best veel.
      Wij kopen consumptiemunten en betalen per persoon10 euro inschrijfgeld.

De spelleider brengt ons naar de gereserveerde tafel. Prima plek, zo lijkt het.
      Later op de avond blijkt dat we naast de geluidsboxen zitten. In de pauzes draait een overenthousiaste discjockey het muziekvolume lekker omhoog - we schallen uitgelaten mee met André Hazes en Abba. Go with the flow. Bianca stopt ‘onopgemerkt’ een vinger in haar oor…..


Pubquiz-Team

Ons bieb-pubquiz-team: Bianca, Anneke, Jouk, Mar, Martine en Anno (maakt de foto)

Of we onze telefoons, iPads, smartwatches en overige digitale betweters in het rode tasje op tafel willen stoppen, verzoek van de organisator.
      De vragen zijn onderverdeeld in 6 categorieën. Sport, Algemeen, Bellingwolde, Muziek, Amusement en Eten en Drinken. 20 pittige vragen per onderdeel. Wij zitten regelmatig te euh-en omdat we niet op een jaartal kunnen komen of om een naam die op het puntje van onze tong blijft hangen.
      Een verschijnsel van het één of ander? WIe is dit jaar bij de mannen schaatskampioen allround geworden? In welk jaar won Teach In het songfestival? Hoeveel wenkbrauwen hebben Bert en Ernie samen? Wat is het hoofdingrediënt van bier? Wat is de artiestennaam van Sir Charles Spencer? Water kookt bij 100 graden Celsius, hoeveel graden Fahrenheit is dit?

Anneke gooit haar vestje uit, Bianca stroopt de mouwen op, Martine krijgt de ene opvlieger na de andere, Jouk heeft dringend behoefte aan frisse lucht. Ik heb er moeite mee om uit alle antwoorden die bij ons over tafel vliegen de juiste te kiezen, navragen en nog eens ‘ jongens, wat ga ik invullen?’ Zei ik ‘jongens?’
     
Alle deelnemers

In opperste concentratie graven we uit de diepste krochten van ons brein antwoorden op, alles voor het spekken van de vrijwilligerspot. Met het zweet op de bovenlip eindigen we op de derde plaats - 1 punt achter de tweede plek, aye. Die had ons 150 euro opgeleverd …. we stoeien nog even over de antwoorden, ‘als we nou dit en als we nou dat hadden gezegd dan….haha. Tja, zo gaat dat. Nu gaan wij zessen met een tegoedbon naar huis, in te wisselen bij de plaatselijke slager Wiebrands. Eens bedenken hoe we die kunnen delen met het hele team.

Trouwens, van de 21 teams eindigen op de 3e plek - prachtig, maar eerlijk is eerlijk, het triggert …. volgend jaar revanche?
      Wij zeggen volmondig ja! Leve de Pubquiz!

  

       Klik HIER voor alle biebverhalen